Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rasismen ökar i Sverige

Nazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i Jönköping på första maj.
1 av 3

Nazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i Jönköping på första maj.

Hampus Andersson

Partiet tänker ställa upp i 30 kommunalval runtom i landet i höst.
2 av 3

Partiet tänker ställa upp i 30 kommunalval runtom i landet i höst.

Hampus Andersson

SvP-ledaren Stefan Jacobsson.
3 av 3

SvP-ledaren Stefan Jacobsson.

Hampus Andersson

Nyheter | 16/06/2014 07:37

De etablerade politiska partierna måste ta sitt ansvar mot rasismen, det menar nu svenska FN-förbundet.

När FN för andra gången ska göra en bedömning av de mänskliga rättigheterna i landet har svenska FN-förbundet tillsammans med 32 andra organisationer lämnat in en rapport om läget. En mörk rapport som pekar på "en oroande ökning av rasism".

"Djupt bekymrad"

– Jag är djupt bekymrad över ökande rasism och intolerans samt växande polarisering i Sverige där allt fler känner utanförskap och frustration. Etablerade politiska partier måste ta dessa problem på mycket större allvar, säger FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic till Svenska Dagbladet och fortsätter:

– Det finns en tendens att sopa de här obehagliga tendenserna under mattan. I dag tolereras det att säga vissa saker man inte kunde säga förr. Utvecklingen går åt fel håll.

I rapporten pekar man till exempel på hur skolor vandaliseras med hakkors och andra nazistiska symboler och budskap, om hur antalet anmälda hatbrott ligger kvar på en hög nivå och om romerna utsätts för fortsatt diskriminering. 

LÄS MERFattiga tider gör människor mer rasistiska

Det står även att läsa i rapporten att "muslimer i Sverige är fortsatt utsatta för trakasserier, hot, sabotage och vandalism" samt att Sverige är bland de tre länder i Europa med flest antisemitiska brott, skriver Svenska Dagbladet.

FN-förbundet varnar även för att fler rasistiska och populistiska partier tagit plats i svensk politik, något som man befarar kan påverka höstens val.