Nazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i Jönköping på första maj.
1 av 3
Nazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i Jönköping på första maj. - Foto: Hampus Andersson
Partiet tänker ställa upp i 30 kommunalval runtom i landet i höst.
2 av 3
Partiet tänker ställa upp i 30 kommunalval runtom i landet i höst. - Foto: Hampus Andersson
SvP-ledaren Stefan Jacobsson.
3 av 3
SvP-ledaren Stefan Jacobsson. - Foto: Hampus Andersson

Rasismen ökar i Sverige

De etablerade politiska partierna måste ta sitt ansvar mot rasismen, det menar nu svenska FN-förbundet.


Få domar

Svenska Dagbladet skriver att endast sex procent av de anmälda hatbrotten leder vidare till åtal.

Enligt tidningen sammanfattar FN-förbundet sin rapport med orden "antalet hatbrott är alarmerande men ännu mer oroande är att extremt få fall leder till åtal, plus att rasistiska organisationer är mer aktiva än någonsin."

När FN för andra gången ska göra en bedömning av de mänskliga rättigheterna i landet har svenska FN-förbundet tillsammans med 32 andra organisationer lämnat in en rapport om läget. En mörk rapport som pekar på "en oroande ökning av rasism".

"Djupt bekymrad"

– Jag är djupt bekymrad över ökande rasism och intolerans samt växande polarisering i Sverige där allt fler känner utanförskap och frustration. Etablerade politiska partier måste ta dessa problem på mycket större allvar, säger FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic till Svenska Dagbladet och fortsätter:

– Det finns en tendens att sopa de här obehagliga tendenserna under mattan. I dag tolereras det att säga vissa saker man inte kunde säga förr. Utvecklingen går åt fel håll.

I rapporten pekar man till exempel på hur skolor vandaliseras med hakkors och andra nazistiska symboler och budskap, om hur antalet anmälda hatbrott ligger kvar på en hög nivå och om romerna utsätts för fortsatt diskriminering. 

LÄS MERFattiga tider gör människor mer rasistiska

Det står även att läsa i rapporten att "muslimer i Sverige är fortsatt utsatta för trakasserier, hot, sabotage och vandalism" samt att Sverige är bland de tre länder i Europa med flest antisemitiska brott, skriver Svenska Dagbladet.

FN-förbundet varnar även för att fler rasistiska och populistiska partier tagit plats i svensk politik, något som man befarar kan påverka höstens val.

/
FN
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen i Mark har släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar Mark-Posten.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.