Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här protesterar poliser mot låga löner

Polisen mobiliserar sig just nu på Sergels torg.
1 av 2

Polisen mobiliserar sig just nu på Sergels torg.

Nyheter24

Protesterna förväntas pågå till och med midsommaraftons kväll.
2 av 2

Protesterna förväntas pågå till och med midsommaraftons kväll.

Nyheter24

Nyheter | 18/06/2014 09:26

I veckan visar polisen sitt missnöje genom att protestera på torg runt om i Sverige.

Svenska poliser är missnöjda med sina löner. Nu protesterar de på gator och torg runt om i landet, bland annat på Sergels torg i Stockholm, där omkring ett tiotal polisbilar och ett tjugotal poliser just nu håller till. Någon strejk är det dock inte tal om, eftersom det vore ett lagbrott för poliserna.

Initiativ från Facebook

Under onsdagsmorgonen har poliserna i tjänst stationerat sig på centrala platser i olika städer, och utgår således inte längre från sina garage och kontor. Information om aktionen lades ut på den tidigare uppmärksammade Facebookgruppen "UMF – 'Underbetald, missnöjd, förbannad'". 

Nyheter24 har tidigare berättat om gruppen, som kritiserats för sin hårda ton och användares angrepp på politiker – bland annat Beatrice Ask

Fler grupper mobiliserar 

I slutet på förra veckan rapporterade Nyheter24 om en annan Facebooksida med liknande agenda. Sidan, som går under namnet "Minst 25 000 kronor för Poliser" har i skrivande stund över 12 000 likes. 

"Kommer inte att drabba er"

Twitterkontot YB Södermalm, där två yttre befäl skriver, har under onsdagsmorgonen skrivit om aktionerna. 

Pågår till helgen

Protesterna förväntas pågå till och med midsommarafton. Såhär skriver poliserna själva:

"I stället för att köra runt och leta brott och kriminella kommer poliserna därför stå still. Ringer den RIKTIGA uppdragsgivaren, allmänheten, kommer polisen lika fort som brukligt och gör sitt jobb, skriver polisen på den sluta Facebook-gruppen UMF", enligt Aftonbladet.

LÄS MER:

Han har samlat 10 000 personer för att höja polislönerna 

Polis: "En kår i uppror som enbart känner ilska och avsky"