Polisens varning: Så tömmer bedragarna kontot – med din hjälp

- 14/08/2014, 14:24
Bedragaren övertalar dig att logga in på banken.
1 av 2

Bedragaren övertalar dig att logga in på banken.

Nyheter24

De fjärrstyr din dator och tömmer ditt konto.
2 av 2

De fjärrstyr din dator och tömmer ditt konto.

TT NYHETSBYRÅN

Flera svenskar har råkat ut för en ny typ av bedrägeri. Förövarna ringer upp och utger sig vara från Microsoft. I själva verket tömmer de ditt konto.

En ny typ av bedrägeri har upptäckts och nu varnar polisen allmänheten via sin sajt samt i sociala medier. 

Bedragarna, som pratar engelska, ringer upp privatpersoner och påstår sig representera Microsoft. De hävdar att offrets dator har låg säkerhet och erbjuder denne att köpa ett säkerhetssystem som räcker i tio år för 150 kronor. 

Genom att fjärrstyra din dator för att påvisa den låga säkerheten övertalar de dig sedan att logga in på din internetbank. Därefter töms ditt konto, och bedragarna är puts väck.

Förlorade 35 000 kronor

Bedrägeritypen har upptäckts på flera håll i landet. Polisen i Västernorrland, som nu varnar för bedrägeriet, har den senaste veckan fått in två anmälningar. Ett av offren blev av med 35 000 kronor. 

– Senaste veckan har det varit två, men det verkar finnas ett mörkertal. Att ringa och utge sig vara från Microsoft är ett gammalt förfarande, säger Lars Andersson på Bedrägericenter i Västernorrland, till Nyheter24 och fortsätter:

– Skillnaden är att tidigare har bedragarna låst datorn och begärt en summa för att låsa upp den igen. Nu övertalar de dig att logga in på internetbanken och tömmer kontot genom att överta datorn. 

Funnits länge

I flera år har svenska privatpersoner fått samtal från folk som påstår sig representera Microsoft. Men förfarandet blir allt mer avancerat.

– Liknande tillvägagångssätt har förekommit i flera år, men just det här är ganska nytt. Ändå är det gamla så pass känt att det knappt anmäls längre, säger Andersson, som också uppger att Sveriges nationella bedrägericenter är inkopplade. 

"Organiserade ligor"

Att få tag på förövarna är svårt, och pengarna försvinner lätt iväg. 

– Vi håller på med att försöka spåra pengar nu, men det är svårt. Förmodligen studsar pengarna mellan konton innan de försvinner till utlandet. Bedragarna har tänkt några steg extra, och det är nog inga privatpersoner som håller på med det här. Det är organiserade ligor. 

Har du blivit uppringd?