Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter Kinnaman – nu tar Rapace ställning mot #sopigstraffskala

Noomi Rapace tar ställning.

Noomi Rapace tar ställning.

Youtube

Nyheter | 21/08/2014 11:48

Nu tar även Noomi Rapace ställning för att ta bort bötesstraff för sexualbrott mot barn.

Tidigare har Joel Kinnaman tagit ställning i en mycket uppmärksammad video. Nu går skådespelaren Noomi Rapace samma väg. 

Det är den ideella föreningen Ecpat Sverige, som jobbar för en värld fri från barnsexhandel, som dragit igång kampanjen #sopigstraffskala

I dag finns böter i straffskalan för flera sexualbrott mot barn, vilket Sverige vid ett flertal tillfällen blivit kritiserade för av FN:s barnrättskommitté.

– Det är ovärdigt att Sverige, som på många andra sätt är ett föregångsland för barns rättigheter, fortfarande har böter i straffskalan för sexualbrott mot barn, säger Anders L. Pettersson, generalsekreterare på Ecpat Sverige, i ett pressmeddelande.

Berättar om utsatt flicka

I videon berättar Rapace om hur en flicka som heter Linda som tolvåring blev utsatt för sexuella övergrepp. Hon sålde sex flera gånger i veckan men att ingen av de män som senare fälldes blev dömda till fängelse. 

– De fick böter, för hon såg tydligen ut att vara äldre än 15, säger Rapace bland annat i videon.

Se det gripande klippet här: