Mannen blev arg på en man som kallade honom för "neger".
1 av 3
Mannen blev arg på en man som kallade honom för "neger". - Foto: Privat
Han läxade upp mannen.
2 av 3
Han läxade upp mannen. - Foto: Privat
En tredje man fick gå emellan de två männen.
3 av 3
En tredje man fick gå emellan de två männen. - Foto: Privat

Han blev påhoppad på spårvagnen – läxade upp rasisten

Mannen skällde ut och läxade upp mannen som hade kallat honom för "neger". – Han förstod inte att jag förstod svenska, säger mannen.


GÖTEBORG. Ett klipp sprids på Facebook där en 38-årig svart man ses konfrontera en äldre vit man – detta efter att mannen ska ha kallat honom för "neger".

– Han sa "neger" när jag gick förbi, men han förstod nog inte att jag förstod svenska. Jag kunde inte hålla mig och var tvungen att säga ifrån. Då sa han att: "Nej, det sa jag inte alls", säger 38-åringen, som vill vara anonym, till Nyheter24.

Märkbart upprörd

Det var under måndagseftermiddagen som HeidiVignisdottir, 20, befann sig på spårvagnen när incidenten skedde och var också den som spelade in klippet.

– Jag hörde inte när han blev kallad det ordet men det märktes att något hade hänt eftersom han blev upprörd när han gick förbi den vita mannen. Han vände sig om, petade på honom och sa: "Du kallar mig inte för sådant", säger Vignisdottir till Nyheter24.

Därefter satte sig den 38-åriga mannen ner och fortsatte att prata om ordets innebörd, om slaveriet och svarta människors historia.

– Jag är utbildad och jag respekterar min historia. Det här kom från en person som saknar kunskap. Han borde leva sitt liv i stället för att vara så full av hat som han verkar vara, säger mannen.

En man gick emellan

Men det dröjde inte länge innan han ställde sig upp igen.

– Han var väl fortfarande arg och upprörd över att ha blivit kallad det. Så han utdelade två lättare slag mot mannen som försökte skydda sig och då gick en tredje man emellan dem och därefter lugnade de ner sig, säger Vignisdottir.

Mannen erkänner att det rasistiska uttrycket gjorde honom arg.

– Jag ville inte ta till någon våld men jag blev arg även om jag försökte kontrollera mig.

Stod upp för sig själv

Enligt Vignisdotter reagerade dock flera passagerare, samt många i kommentarsfältet, positivt på att han ifrågasatte den äldre mannens rasistiska påhopp.

– Jag tyckte att det var så beundransvärt att han stod upp för sig själv, att han inte ignorerade det som hände och att han faktiskt sa till. Det var, och är, många som håller med honom, och det är bra att han står upp för rasismen, avslutar Vignisdottir.

Titta på klippet här:


/
/
Man
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.