1 av 8
Rejält dålig stämning.
2 av 8
Rejält dålig stämning. - Foto: Faksimil bt.dk
SVT har klippt om Pippi.
3 av 8
SVT har klippt om Pippi. - Foto: Faksimil SVTPlay
Det hela sker i en nyutgåva.
4 av 8
Det hela sker i en nyutgåva. - Foto: Faksimil SVTPlay
WTF?
5 av 8
WTF? - Foto: TT Bild
6 av 8
7 av 8
8 av 8

Danmark får reda på Pippi-klippningen – tappar det totalt

Tyckte du att svenskarna överreagerade på beslutet om att rasism klipptes bort ur Pippi Långstrump? Det tyckte inte danskarna!


"Självklart att ta bort rasismen ur Pippi"

Nyheter24:s Irena Pozar skrev en krönika om SVT:s beslut.

Efter beskedet från SVT om att man valt att klippa bort vissa rasistiska ord och scener ur teveserien "Här kommer Pippi Långstrump” som har nypremiär hos SVT i vinter så spårade en hel del svenskar ur totalt över att inte längre få ha rasistisk barn-tv.

"Vil have negerkongen tilbage"

Föga förvånande visar det sig nu att även våra grannar i syd är redigt upprörda. Under rubriken "Danskerne raser over Pippi-censur: Vil have negerkongen tilbage" visar bt.dk upp resultatet från en undersökning man gjort på sin egen Facebooksida.

Precis som vi redan tidigare har kunnat konstatera – Danmark är inget vidare trevligt land.

Astrid Lindgren själv skrev redan på 50-talet att hon ogillade "allt indelande av människor efter nationer och raser".

"Ett sorgligt hån"

Danskarna? De skriver på Facebook att det är "ett sorgligt hån" att klippa bort lite rasism. Det är alltså en av de trevligare kommentarerna av de 562 som i skrivande stund rullat in på tidningen Facebooksida. BT har själva försökt hitta någon som ställer sig positiv till klippningen. Utan att hitta någon.

För det är självklart så att alla i Danmark har rätt och Lindgrens eget barnbarn Nils Nyman, som även är vd för Saltkråkan AB som godkände klippningen, har fel. Han sa nämligen att de som eventuellt saknar de gamla versionerna får anpassa sig.

– Haha, jag tror att de får leva med att saker förändras, sa Nyman till SVT.

Danmark svarar alltså med att Lindgren "vrider sig i graven" och spekulerar i huruvida Sverige kommer att ta bort korset från flaggan.

Utan rasismen kan man tydligen lika gärna klippa sönder hela filmen.

För så har det alltid varit.

Och dessutom är det även tydligen snart förbjudet med kakor.


Smakfullt, Danmark, smakfullt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.