Internationella flickadagen är i dag!
1 av 4
Internationella flickadagen är i dag!
Eventet.
2 av 4
Eventet.
Asha Ali.
3 av 4
Asha Ali.
Tiffany Kronlöf.
4 av 4
Tiffany Kronlöf.

I dag uppmärksammas skillnaderna mellan tjejer och killar

Internationella Flickadagen uppmärksammas med ett lunchbeat i Stockholm. Under eventet upprädde bland annat Tiffany Kronlöf och Asha Ali.


Mer om eventet

Lunchbeatet ägde rum på Fasching Jazzklubb i Stockholm – Kungsgatan 63, mellan klockan 12­-14.

Följ Flickaplattformen på Instagram här.

Och på Twitter här.

STOCKHOLM. Under lördagen var det den Internationella Flickadagen – en dag som instiftades av FN i 2011. För att uppmärksamma dagen anordnade organisationerna Hungerprojektet, Crossing Boarders och Plan Sverige ett så kallat lunchbeat.

– Dels så är det ju en fest för att uppmärksamma dagen som vi anser inte uppmärksammas tillräckligt samt för att lansera vårt projekt Flickaplattformen, finansierat av Svenska Postkodlotteriet, som precis har dragit igång och kommer att pågå i tre år, säger Liinu Diaz Rämö, projektledare för Flickaplattformen, till Nyheter24.

Flickaplattformen ska tillsammans med organisationerna jobba med frågor som rör flick- och barnrättsfrågor.

Varför behövs det en Internationell Flickadag egentligen?

– Det är ju en befogad fråga som säkert många undrar över. Det finns en Internationell kvinnodag men med den här dagen vill FN och andra organisationer lyfta barnperspektivet också. Många flickor diskrimineras dubbelt – för att det är unga samt för att de är flickor. För oss är det en självklarhet att frågorna som rör flickor och unga kvinnor lyfts och att flickor ska ha samma villkor som pojkar.

Lunchbeatet pågick under två timmar och uppträdde gjorde bland annat Tiffany Kronlöf, Asha Ali och Julia Frej.

Vilka problem har vi som rör flickor här i Sverige?

– Dels så ser vi att allt fler flickor och unga kvinnor lider av psykisk ohälsa och det finns skillnader mellan tjejer och killar. Det handlar också mycket om fritidsaktiviteter där allt inte är tillgängligt för flickor. Normer om vad som är ”passande” för flickor gör att de utestängs på olika plan.

Tanken är att evenemanget ska bli ett återkommande årligt event.

– Vi hoppas att det kommer jättemycket folk och att det skapar ringar på vattnet. Flickors rättigheter är en viktig fråga. Vi vill festa tillsammans och fira alla flickor men också göra dagen till något som alla kommer att känna till, avslutar Diaz Rämö.

FN
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!