Fredag 7 Okt
Stockholm

Polisen varnar för ökade fall av mobilbedrägerier

Ökade fall av bedrägerier med lånade telefoner.
1 av 2
Ökade fall av bedrägerier med lånade telefoner. Foto: Nyheter24
"Man kan bli av med pengar", säger Anders Olofsson.
2 av 2
"Man kan bli av med pengar", säger Anders Olofsson. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter en rejäl upptrappning av bedrägerier där gärningsmännen "lånar" personers mobiltelefoner går nu polisen ut med en varning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"Det finns flera sätt att använda en lånad mobil som innebär ekonomisk vinning för gärningspersonen. Låt dig inte ens luras av att du hela tiden ser att samtal äger rum."

Så skriver polisens nationella bedrägericenter på sin Facebooksida. Under de senaste dagarna har bedrägerierna med lånade mobiltelefoner ökat.

– Det handlar om att gärningspersonen kommer över betalningstjänster i den lånade telefonen, säger Anders Olofsson som arbetar vid nationellt bedrägericenter, till Nyheter24.

"Vi är bekymrade"

Genom att låna människors telefon för att ringa ett samtal kommer bedragarna åt bankkonto eller liknande betaltjänster.

Olofsson vill inte gå närmare in på hur den senaste typen av bedrägerier ser ut, men han uppger att personer blivit av med pengar.

– Vi är bekymrade, men jag kan inte ge någon närmare beskrivning av hur det går till för då blir det som att vi tipsar brottslingar, säger han och fortsätter:

– Men det kan vara farligt. Mobilen i dag är inte en telefon utan mer som en dator, och då bör man tänka på om man verkligen skulle låna ut sin dator till någon. 

"Massor av fall"

Bara på några dagar har en rad fall av detta bedrägeri upptäckts. 

– Vi är angelägna att varna för vi ha massor av fall. 

Bäst av allt är att inte låna ut sin mobil alls.

– Ja, men det är ju lite så där, om man ska vara misstänksam och så. Det vill man ju inte vara, men man måste vara medveten om att telefonen kan användas på ett sätt som gör att man blir av med pengar, säger Olofsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.