Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Försvaret jagar något främmande i Stockholms skärgård

- 17/10/2014, 22:02 -
Kommendör Jonas Wikström vid försvarsmaktens presskonferens på fredagskvällen.

Kommendör Jonas Wikström vid försvarsmaktens presskonferens på fredagskvällen.

TT Bild

UPPDATERAD. Försvarsmakten genomför på fredagskvällen en underrättelseoperation i Stockholms skärgård.

STOCKHOLM. Detta efter att de fått uppgifter från "en trovärdig uppgiftslämnare" om så kallad främmande undervattensverksamhet. 

M
ed detta menas en möjlig kränkning av Sveriges territorialvatten.

– Vi tar det på största allvar, det är därför vi har påbörjat den här operationen, sade operationsledaren kommendör Jonas Wikström till DN efter en presskonferens som hölls under kvällen.

Men än så länge har försvaret ingen direkt aning om vad det letar efter. De senaste månadernas flygkränkningar, nu senast den skarpa insats med ett svenskt stridsplan över Öland, har fått många att spekulera kring om det rör sig om en eller flera ryska ubåtar.

Än är det dock alldeles för tidigt för att ropa: Ryssen kommer!

Försöker ta reda på vad det rör sig om

– Just nu genomför vi en underrättelseoperation i Stockholms skärgård i syfte att få koll på vad det är för något under ytan, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten till Aftonbladet.

Försvaret vill av säkerhetsskäl inte närmare kommentera vilken slags undervattensverksamhet det rör sig om.

– Jag kan inte säga huruvida det är något som pågår eller finns där ute ännu eller inte, säger Jesper Tengroth.

Sjösatt ett analysarbete

Fartyg, flyg, helikoptrar, marktrupper och hemvärnspersonal finns nu i det aktuella området, vilket sägs vara Kanholmsfjärden, som ett stöd för det omfattande analysarbetet som under kvällen sjösatts. Enligt Aftonbladet deltar fler än 200 personer i arbetet.

Området beskrivs som starkt trafikerat, vilket ska vara anledningen till att försvaret finner det viktigt att gå ut och informera om vad de gör på detta sett.

Utrikesminister Margot Wallström ville på fredagskvällen inte kommentera uppgifterna, enligt TT.

Jakten fortsätter

Den militära insatsen höll på oavbrutet under natten och fortsatte sedan under lördagen. Försvaret är fortfarande förtegna om var de söker, men har enligt Svenska dagbladet setts spana i ett område från södra Kanholmsfjärden och ner mot Franska stenarna, de skärgårdsvatten som finns utanför Stavsnäs och Djurö.

Kommendör Jonas Wikström sade under en presskonferens på morgonen att han inte ville spekulera kring hur lång tid detta kan hålla på, men upprepar att källan är trovärdig och att de tar situationen på allvar.

Enligt källor till Svenska dagbladet med insyn i verksamheten säger har försvaret kunnat fastslå att det som synts är ”ett av människor tillverkat föremål”. Nationaliteten uppges ännu vara okänd.

Tror du att det är ryssen?