Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rektor ifrågasatte sminkning efter övergrepp mot sjuåring

Utsattes för övergrepp.

Utsattes för övergrepp.

TT NYHETSBYRÅN

Nu straffas Malmö stad.

Nu straffas Malmö stad.

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 30/10/2014 07:54

Nu döms Malmö stad för diskriminering.

MALMÖ. Den sjuåriga flickan släpades in ett buskage av ett gäng pojkar. De drog av hennes byxor – och när hon berättade utredde skolan det hela. Hennes familj hade ett möte med rektorn, skriver Sydsvenskan.

Men det blev ett möte som skulle komma att upplevas stötande. Rektorn ska nämligen ha ställt ett gäng frågor till flickan. Om hon haft läppstift, om hon varit glad och om hon dansat på rasten före övergreppet, skriver Sydsvenskan.

"En allvarlig kränkning"

Något som framkallade obehag för flickan, men hon fick hjälp av den ideella föreningen Malmö mot diskriminering med att anmäla Malmö Stad för diskriminering.

–  Frågorna fick det att framstå som om att det var flickans fel, säger Johanna Ingemarsson, jurist på den ideella föreningen Malmö mot diskriminering, till Sydsvenskan och fortsätter:

– Det är en allvarlig kränkning och det är oroväckande att det kan ske inom skolan, säger hon till tidningen.

Döms för diskriminering

Malmö stad nekade till diskriminering, men det är en bedömning som inte delades av tingsrätten – i stället dömer man Malmö stad för diskriminering. I domen skriver man, enligt Sydsvenskan, att " rågorna var relaterade till flickans utseende och uppträdande och att motsvarande frågor inte skulle ha ställts till en pojke". Malmö stad ska nu betala 14 000 kronor i skadestånd till flickan.

"Ingen kommentar"

Den dåvarande rektorn, som nu är biträdande rektor, vill inte uttala sig till Sydsvenskan. Inte heller Hans Liiksaar, tillförordnad utbildningschef i Malmö, vill ge speciellt många kommentarer.

– Grundskoleförvaltningen tar avstånd från alla typer av diskriminering. Men just i det aktuella fallet har jag ingen kommentar. Det är svårt för mig att uttala mig om vad som har sagts under ett helt samtal, säger han till Sydsvenskan.