Utsattes för övergrepp.
1 av 2
Utsattes för övergrepp. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nu straffas Malmö stad.
2 av 2
Nu straffas Malmö stad. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Rektor ifrågasatte sminkning efter övergrepp mot sjuåring

Nu döms Malmö stad för diskriminering.


Inleder utbildningsinsats

Enligt Hans Liiksaar kommer Malmö stad nu kommer att inleda en utbildningsinsats i hur man hanterar den här typen av utredningar inom skolan.

Det komemr att vara en frivillig utbildning som riktar sig till chefer som arbetar i verksamheten, skriver Sydsvenskan.

MALMÖ. Den sjuåriga flickan släpades in ett buskage av ett gäng pojkar. De drog av hennes byxor – och när hon berättade utredde skolan det hela. Hennes familj hade ett möte med rektorn, skriver Sydsvenskan.

Men det blev ett möte som skulle komma att upplevas stötande. Rektorn ska nämligen ha ställt ett gäng frågor till flickan. Om hon haft läppstift, om hon varit glad och om hon dansat på rasten före övergreppet, skriver Sydsvenskan.

"En allvarlig kränkning"

Något som framkallade obehag för flickan, men hon fick hjälp av den ideella föreningen Malmö mot diskriminering med att anmäla Malmö Stad för diskriminering.

–  Frågorna fick det att framstå som om att det var flickans fel, säger Johanna Ingemarsson, jurist på den ideella föreningen Malmö mot diskriminering, till Sydsvenskan och fortsätter:

– Det är en allvarlig kränkning och det är oroväckande att det kan ske inom skolan, säger hon till tidningen.

Döms för diskriminering

Malmö stad nekade till diskriminering, men det är en bedömning som inte delades av tingsrätten – i stället dömer man Malmö stad för diskriminering. I domen skriver man, enligt Sydsvenskan, att " rågorna var relaterade till flickans utseende och uppträdande och att motsvarande frågor inte skulle ha ställts till en pojke". Malmö stad ska nu betala 14 000 kronor i skadestånd till flickan.

"Ingen kommentar"

Den dåvarande rektorn, som nu är biträdande rektor, vill inte uttala sig till Sydsvenskan. Inte heller Hans Liiksaar, tillförordnad utbildningschef i Malmö, vill ge speciellt många kommentarer.

– Grundskoleförvaltningen tar avstånd från alla typer av diskriminering. Men just i det aktuella fallet har jag ingen kommentar. Det är svårt för mig att uttala mig om vad som har sagts under ett helt samtal, säger han till Sydsvenskan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!