Emma började må dåligt efter sina piller.
1 av 2
Emma började må dåligt efter sina piller. - Foto: TT Bild
Hon hade magsmärtor i ett halvår.
2 av 2
Hon hade magsmärtor i ett halvår. - Foto: Christine Olsson / Christine Olsson

Emma åt p-piller – hade kraftiga magsmärtor i ett halvår

I ett halvår hade Emma svåra magsmärtor och spydde varje dag. Men ingen kopplade det till p-pillrena hon åt.


SVERIGE. Likt många unga tjejer skaffade Emma p-piller när hon blev tillsammans med sin pojkvän.

Hon besökte barnmorskan och fick pillrena utskrivna. Det tog ungefär en vecka och sedan började Emma må dåligt.

– Jag trodde inte att det var av p-pillrena, utan att det var något annat. Jag mådde illa och spydde nästan varje dag i ett halvår efter det. Det blev allt mer intensivt, säger Emma till Nyheter24.

Trodde det var magsår

Till slut tog Emma kontakt med sjukhuset och under den gångna sommaren genomgick hon många undersökningar. Hon sondmatades i ett dygn och röntgades många gånger men ingen läkare kunde berätta exakt vad det var för fel på Emma.

– De trodde att jag kanske hade magsår eller magkatarr och ingen har ännu inte kommit fram till exakt vad det var för något. Det var ingen som kopplade det till pillrena.

Efter ungefär ett halvår bytte hon preventivmedel och gick över till spiral. Det var också då problemen avtog.

– Det har varit mycket. Jag är inte helt bra än, även om det blir bättre för varje dag, men efter att ha spytt nästan varje dag i ett halvår så är magen väldigt känslig. Jag kan inte äta stark eller fet mat och år det för lång tid mellan måltiderna så reagerar magen direkt.

Kändes som "en i mängden"

Emma önskar att hon hade fått bättre information om pillrena för som det var i hennes fall kändes hon som bara "en i mängden" när hon fick dem utskrivna.

– Jag hade velat ha mer diskussion, kommer det här skyddet verkligen passa mig? Jag hade velat veta mer om biverkningar, man får ju ett ändrat beteende också. Jag hade humörsvängningar, kort stubin och så. Så hela kroppen påverkas verkligen.

Hon tror att många ungdomar utgår från att p-piller är oftast det enda skyddet eftersom det talas mest om det – i stället för att kanske prova andra preventivmedel.

– Information är viktigast. Det här har tagit så mycket energi från mig. Man är helt slut efter att ha spytt en gång om dagen. Det är liksom energin som jag kunde ha lagt på min pojkvän, kompisar och livet, avslutar Emma.

Emma heter något annat i verkligheten.

/
/
/
Äter du/din tjej p-piller?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lastbil har vält på E4 i Skåne

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

1 timme sedan
Gammalt fikabröd sätts in för att hålla vildsvinen inom det svinpestsmittade kärnområdet kring Fagersta, rapporterar Jaktjournalen.

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

3 timmar sedan
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

igår 22:12
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Polisen rapporterar om brand, Solna

igår 21:41
"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.