Utländsk media sprider lögner om muslimska gäng i Sverige – och hatsajterna hakar på

Just nu sprids nyhetsklipp från utländska medier som beskriver hur polisen gett upp makten i vissa områden till muslimska gäng, och hatsajterna i Sverige har hakat på. Men nu ryter polisen ifrån.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

STOCKHOLM. Ett antal klipp från utländskanyhetssajter har börjat spridas på svenska högerextrema sajteroch Facebook-grupper. 

I klippen framkommer det att svensk polis uppger attstora områden i Sverige helt och hållet tagits över av muslimskagäng, och att dessa gäng upprättat sammanlagt 55 laglösa områden där polisenhelt och hållet gett upp allt hopp om att upprätthålla lagen.

Det är utländska nyhetskanaler, bland annat The Lip och The Daily Caller, som plockat upp nyheten och beskriver ett Sverige där polisen inte längre har makt, och där maffialiknande organisationer satt upp vägspärrar och har egna domstolar.

Det här är självklart inte sant. 

Den rapport från Rikspolisstyrelsen som storyn grundar sig på berättar att det mycket riktigt finns 55 områden runtom i Sverige med svåra socioekonomiska förhållanden, med hög arbetslöshet, segregation och låg utbildning, där polisen får allt svårare att utföra sitt arbete. 

Men Rikskriminalpolisen menar att sanningen är långt ifrån vad de högerextreama sajterna beskriver. 

LÄS MER: Brott på Facebook – allt ansvar läggs på användarna 

– De har fått det fullständigt om bakfoten. Vi har inte på något vis gått in på etniska eller kulturella bakgrunder, ingenting sådant står i rapporten. Det finns områden där det finns mycket kriminalitet och utanförskap, oftast är det unga killar som blir upplockade av större kriminella gäng och där lokalbefolkningen inte är lika benägna att tala med polisen. Det är en ond cirkel, ofta åker vi inte dit om det inte händer något och de som bor där får en dålig relation till polisen, säger Lars Öjelindbiträdande chef förunderrättelsessektionen på rikskriminalpolisen till Nyheter24, och fortsätter:

– Men det finns bra exempel runt om i Sverige där man lyckats bryta den här utvecklingen, och det är något vi jobbar med.

Varför tror du att de vill sprida den här felaktiga informationen?

– Vissa krafter i samhället är kändaför att plocka ut saker och ting ur sitt sammanhang, och lägga inegna värderingar, säger Öjelind, som menar att man överväger att ta till åtgärder. 

– Jag vet inte vad det här haft för genomslagskraft, men vi kanske får gå ut med någon förklaring och förtydliga ytterligare.

Klippet från media sprids även via diverse främlingsfientliga sidor på Facebook.

Här är ett av klippen som just nu sprids på högerextrema sajter: 


/
/
/
Är du bra på att vara källkritisk?
Tack för din röst!