- Foto: Fredrik Manthell

Var lugn – Kalle Ankas jul är inte hotad

Flera upprörda har delat ett Facebookinlägg som hänvisar till en artikel där det står att Kalle Anka kommer sändas för sista gången i år – men var lugna, det stämmer inte.


Sedan i lördags har tusentals personer delat ett Facebookinlägg som länkar till en artikel från satirsajten Storkens Nyheter. Där kan man kan läsa att Sveriges Television har beslutat att Kalle Ankas jul ska sändas sista gången i år – detta för att ge plats åt program som "bättre symboliserar julens budskap". Något som har upprört flera. 





Inlägget kommer från Facebookgruppen "Låt Kalle stanna på julafton" och har i nuläget cirka 7000 delningar och cirka 24 300 personer som har gillat. Men under tisdagen avslöjade skaparen av gruppen, Fredrik Marthell, att det hela är ett experiment.  

– Jag ville testa och se hur källkritiska folk är, säger han till Nyheter24.

Hundratals gillade på 20 minuter

Han skapade gruppen i lördags kväll då flera delade en artikel från skämtsidan Storken.se angående att Kalle Ankas jul skulle försvinna. En artikel som Metro har viralgranskat

– Min sida fick 500 likes på 20 minuter.

I nuläget är det cirka 13 000 som gillar gruppen och trots att han har gått ut med sanningen bakom gruppen delas inlägget med satirartikeln fortfarande. 

Skyller på invandrare

Fredrik tycker att det är problematiskt att folk inte är tillräckligt källkritiska och menar att många är lata som inte tar reda på information innan de delar något. Dessutom tycker han att många har varit hatiska. 

– Det känns som att många blir upprörda när det handlar om traditioner. Folk skyller på invandrare och politiker. 

Efter Fredriks avslöjande om gruppen har flera skrivit till honom och sagt att det är bra att han uppmanar folk till att vara källkritiska.

 – Jag hoppas att någon tar till sig i alla fall och kollar källan innan de delar nästa gång.

Här är filmen där Fredrik berättar sanningen bakom gruppen: 


/
/
/
/
/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.