Fredag 14 Maj
Stockholm

"Loverboys" utnyttjar unga tjejer på nätet

Polisen försöker spåra de utsatta flickorna över internet för att på så sätt komma åt gärningsmännen.
1 av 4
Polisen försöker spåra de utsatta flickorna över internet för att på så sätt komma åt gärningsmännen. Foto:
Karin Wahlberg, kommissarie vid Polismyndigheten,  har skrivit en lägesrapport om människohandel i Sverige.
2 av 4
Karin Wahlberg, kommissarie vid Polismyndigheten, har skrivit en lägesrapport om människohandel i Sverige. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Tjejerna som luras in i prostitution kan vara så unga som 14 år.
3 av 4
Tjejerna som luras in i prostitution kan vara så unga som 14 år. Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT
Polisen arbetar med nya metoder för att ta fast hallickarna som tjänar pengar på unga flickor.
4 av 4
Polisen arbetar med nya metoder för att ta fast hallickarna som tjänar pengar på unga flickor. Foto: TT Bild

Tjejer som utnyttjas på nätet kan vara offer för så kallade "loverboys"; män som låtsas vara förälskade i tjejer för att kunna leda dem in i prostitution.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Unga flickor löper stor risk att hamna i utsatta situationer på nätet som kan leda till prostitution. Genom internet är det lätt för gärningsmän att spåra och ta kontakt med unga tjejer, som i sin tur är ute efter uppmärksamhet. Det menar Karin Wahlberg, kommissarie på Polismyndigheten, i sin nya lägesrapport om människohandel

Polisen har länge kämpat mot unga tjejers utsatthet på internet. Wahlbergs rapport visar att det blir allt vanligare att unga flickor säljer sex, eller blir lurade till det av äldre män. För att undvika långa fängelsestraff försöker gärningsmännen ständigt hitta nya metoder för att utnyttja tjejerna. 

Charmar unga tjejer

En av dessa metoder är män som gör sig till så kallade "loverboys".

Karin Wahlberg, kommissarie på Polismyndigheten

– Det är en rekryteringsmetod där en man med tillgångar utnyttjar en flicka som befinner sig i en utsatt situation. Han inleder en falsk kärleksrelation med henne, alltså att han låtsas ha känslor för henne för att få henne dit han vill, säger Karin Wahlberg, till Nyheter24.

Begreppet har funnits länge i andra länder men enligt rapporten har det nu blivit allt vanligare även i Sverige. 

– Dessa män är fenor på att märka vilka som är utsatta. För tjejerna är det svårt att stå emot, när kärleken slår till tar det över förnuftet. 

Luras till att sälja sex

Ofta är tjejerna mellan 16-17 år gamla. Men prostitution hos svenska flickor förekommer också så tidigt som i 14-årsåldern. 

Männen kan inleda förhållanden med flera flickor samtidigt och skämmer bort dem med restaurangbesök och kläder. Många gånger ljuger de för tjejerna och säger att de har en stor skuld att betala av och får på så sätt flickorna att börja sälja sex.

– Männen får dem att känna sig tvingade att göra det för att relationen ska överleva. Flickorna gör det för att glädja personen de är kära i, säger Wahlberg.

Polisen har länge kämpat mot unga tjejers utsatthet på internet.

Allt vanligare i Sverige

– Detta är en form av människohandel och det glöms ofta bort att det kan hända i Sverige, säger Wahlberg. 

Siffrorna är en granskning för år 2013 och lägesrapporten har tagit ett år att sammanställa. Men enligt Wahlberg har situationen sett likadan ut under hela 2014.  

– Man hör att det är vanligt med människohandel utomlands och att flickor från andra länder kommer hit och tvingas till prostitution. Men idag är det även vanligt att svenska flickor faller offer. Detta är något som polisen jobbar på att förebygga, säger hon. 

Polisen har inlett nya arbetsätt för att försöka stoppa denna typ av människohandel. De försöker spåra upp de utsatta tjejerna genom internet, till exempel genom annonser som de lägger upp. Genom flickorna kan polisen sedan komma i kontakt med männen som ligger bakom verksamheten. 

"Detta är en form av människohandel och det glöms ofta bort att det kan hända i Sverige"

Polisen gör framsteg

– Det är viktigt att fånga upp dessa tjejer i tid för att förhindra ett långvarigt liv av prostitution. 

Arbetsmetoden har gett goda resultat bland annat i Stockholm. Polisen är nu positiv till att prova metoden i andra delar av landet. 

– Om polisen kan fortsätta jobba på det här sättet tror jag att vi kan ha möjlighet att rädda de här unga kvinnorna, säger Wahlberg. 

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela