Ylva Johansson (S) tycker att trainee-jobben är en viktig väg för unga in på arbetsmarknaden.
1 av 5
Ylva Johansson (S) tycker att trainee-jobben är en viktig väg för unga in på arbetsmarknaden. - Foto: TT
70 procent av Sveriges studenter uppgav att de kan tänka sig jobba som trainee. Ett traineejobb ger studenter möjlighet att studera och jobba samtidigt.
2 av 5
70 procent av Sveriges studenter uppgav att de kan tänka sig jobba som trainee. Ett traineejobb ger studenter möjlighet att studera och jobba samtidigt.
En trainee betyder mer arbetskraft på en arbetsplats. Men många arbetsgivare har inte resurserna som krävs för att handleda en trainee.
3 av 5
En trainee betyder mer arbetskraft på en arbetsplats. Men många arbetsgivare har inte resurserna som krävs för att handleda en trainee. - Foto: TT
Stefan Löfven och hans regering förespråkar traineejobb. Men satsningen möter kritik från facket som menar att arbetsgivarna bör få ersättning för att ta emot en trainee.
4 av 5
Stefan Löfven och hans regering förespråkar traineejobb. Men satsningen möter kritik från facket som menar att arbetsgivarna bör få ersättning för att ta emot en trainee. - Foto: TT
Traineejobb är extra behövligt inom vården och äldreomsorgen.
5 av 5
Traineejobb är extra behövligt inom vården och äldreomsorgen. - Foto: TT

7 av 10 unga kan tänka sig ett traineejobb

70 procent av Sveriges studenter skulle kunna tänka sig ett traineejobb för att lättare komma in på arbetsmarknaden. Det visar en ny studie.


För- och nackdelar med traineejobb

+ Du kan skaffa dig kompetens inom ett arbetsområde, gör det lättare att få jobb.

+ Traineejobb kombineras med studier

+ Stort behov av trainees inom vård- och äldreomsorg. 

– Svårt att veta när ens kompetens är tillräcklig. Ibland kanske inte nödvändigt för student att jobba som trainee.

– Studenter kan hamna i fällan att jobba för mindre pengar, trots att de har rätt kompetens för ett "riktigt jobb". 

– Att lära upp en trainee tar tid. Trots det får arbetsgivaren inga extra resurser. 

Ett traineejobb ska göra det möjligt att plugga och arbeta samtidigt för att på så sätt få mer erfarenhet innan det är dags för ett "riktigt" jobb. Tanken är att det då ska bli lättare att anställa dem som just avslutat sina studier och ska ut på arbetsmarknaden. 

Studenter vill prova

Nu kan Nyheter24 berätta att 7 av 10 svenska studenter uppger att de kan tänka sig att jobba som trainee. Detta enligt en ny studie gjord av Inizio. Av de 1 197 studenter som svarade uppgav alltså 70 procent att de kan tänka sig att kombinera en viss tid av sina studier med ett traineejobb. 

– Traineejobb är en väldigt viktig väg in på arbetsmarknaden för många unga idag, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), till Nyheter24.

Socialdemokraterna vill nu göra en satsning på traineejobben för att få bukt med ungas arbetslöshet

– Det är väldigt nyttigt att kunna kombinera utbildning och arbete för att samla så mycket erfarenhet som möjligt. Vi vill att unga ska känna att det lönar sig, fortsätter Johansson. 

Jobben ska också ge extra arbetskraft där det behövs. 

 – Våra satsningar på traineejobb riktar sig till områden där det är brist på arbetskraft. I dag innebär det platser främst inom sjukvården och äldreomsorgen, säger Ylva Johansson. 

Satsningen kritiseras

Socialdemokraternas satsning har dock mött facklig kritik, rapporterar SVT. Arbetsgivaren får till exempel inga extra resurser för att handleda praktikanterna, vilket kan göra att företag inte har tid eller har råd att ta emot en trainee. 

Det är vanligt att en tjänst innebär jobb på 75 procent och studier på 25 procent. Enligt Ylva Johansson finns det andra risker med traineejobb. 

– Om man redan har rätt kompetens ska man inte ta ett sådant här jobb, säger hon. 

Det svåra för studenten är att veta om ett traineejobb är nödvändigt eller inte. Detta för att inte riskera att jobba för lägre lön. Ylva Johansson rekommenderar studenter som har frågor om traineejobb att ta kontakt med facket.

Här är resultaten: 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du kunna tänka dig att jobba som trainee?
Tack för din röst!