Soraya Post, Erland Kaldaras, Thomas Hammarberg från Kommissionen mot antiziganism.
1 av 5
Soraya Post, Erland Kaldaras, Thomas Hammarberg från Kommissionen mot antiziganism. - Foto: tt bild
2 av 5
- Foto: tt bild
3 av 5
- Foto: tt bild
4 av 5
- Foto: tt bild
5 av 5
- Foto: SCANPIX SWEDEN AB / TT NYHETSBYRÅN

Ny rapport ger mörk bild av romers situation i Sverige

Antiziganismen är djupt rotad i det svenska samhället, menar en kommission.


Antiziganismenär djupt rotad i det svenska samhället. Det menar Kommissionen motantiziganism, som i dag lämnar in sin första rapport tillregeringen om antiziganism och diskriminering mot romer.

Rapportenmålar upp en mörk bild över romers situation i Sverige, här ärden tyngsta kritiken:

1.Diskriminering

Rapportenuppmärksammar att ansvariga myndigheter inte alltid agerar när detgäller antiziganism och diskriminering, och att brott ochdiskriminering mot romer inte tas på allvar, något som i värstafall kan sända signaler om att det är okej att begå hatbrott motromer.

Så sent som i natt skedde ett brandattentat mot en romsk ungdomsförening i Malmö, rapporterar SVT. Attentatet rubriceras som mordbrand. Bildkälla:TT

2.Misstro mot myndigheter

Dethär, kombinerat med romers tidigare erfarenheter av polis och andramyndigheter har lett till att romers förtroende för myndigheter ärkört i botten. Något som späde på det här ytterligare varavslöjandet att Skåne-polisen förde ett olagligt register över4000 romer.Soraya Post, Erland Kaldaras, Thomas Hammarberg från Kommissionen mot antiziganism. Bildkälla:TT

3. Eget ansvar

Enannan sak som rapporten uppmärksammar är att när det gällerdiskriminering och antiziganism så handlar ofta debatten om attproblemen är romernas eget fel.Bildkälla:TT

OmEU-immigranter:

Rapportenskriver även om de romska EU-medborgare som kommer till Sverige. Därmenar man att dessa personer inte har tillräckligt skydd mottrakasserier och hatbrott, och att myndigheterna måste skärpa sigdär.

Vitbok släpptes förra året

Bildkälla:TT

Förra året släppte regeringen en vitbok om de brott som romer utsatts för under 1900-talet, med kartläggning, tvångsomhändertaganden, steriliseringar, och att romer nekats bostäder, utbildning och jobb i en systematisk diskriminering. Ovan ses dåvarande integrationeminister Erik Ullenhag

Bildkälla:TT

Boken släpptes vid en större ceremoni, där bland annat kronprinsessan Victoria deltog. Här ser vi henne tillsammans med den romska kvinnan Singoalla Millon.

Läs rapporten i sin helhet här (exterm länk)

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du att du vet tillrävkligt mycket om romers situation?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.