Snart tvingas Wetterstrand avgå

Språkrörens snara avgång kan hota koalitionen.


Snart tvingas språkrören i miljöpartiet att avgå. Partiet är nämligen inte som andra, då skillnaderna är inskrivna i partiets styrdokument.

Stadgarna 17.2 reglerar en av partiets viktigaste delar, vilket är principen mot långsittande. I mp ska det inte finnas några livstidsämbeten eller karriärpolitiker. Det står ordagrant i stadgan att ingen får inneha en plats i något organ i riksorganisationen längre än nio år i följd.

Eftersom Maria Wetterstrand och Peter Eriksson valdes 2002 innebär det att de måste lämna sina partiledande funktioner 2011, minde än ett år efter valet. Det kan komma att bli svårt - inte minst för socialdemokraterna som under en lång tid byggt upp ett fungerande samarbete med språkrören.

Vad som än händer efter deras avgång gynnar det inte oppositionskoalitionen på något sätt. Det blir kris för regeringen om de rödgröna då har makten. Om de fortfarande sitter i opposition så kommer ledarskiftet att förhindra förnyat samarbete.

Kanske kan situationen räddas genom att de båda språkrören ges viktiga ministerposter. På så sätt kan socialdemokraterna och vänsterpartiet fortsätta sitt samarbete med Eriksson och Wetterstrand samtidigt som nya språkrör skolas in i partiledarrollen.

– Vi kandiderar som ministrar till en ny regering, det finns inga hinder för det, menar Peter Eriksson, enligt SvD.

Men enligt Eriksson har man inte diskuterat frågan om vem som ska bli nya språkrör särskilt mycket. Partisekreteraren Agneta Börjesson menar att frågan inte ens varit uppe i partistyrelsen. Börjesson tror vidare inte att samarbetet mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet kommer att påverkas i och med språkrörens avgång.

– Jag har svårt att tänka mig att det skulle komma språkrör framöver som inte tycker att det är viktigt att sitta i regering. Det är ändå det som den stora, stora majoriteten i miljöpartiet vill, säger Börjesson, skriver SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

3 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.