Reinfeldt: "Sahlin är oseriös"

Fredrik Reinfeldt ser flera poänger i att inte förhandla med motståndarna.


Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) vet hur oppositionsledaren Mona Sahlin (s) fungerar. Hennes inviter och krav på förhandlingar över blockgränserna om finanskrisen är bara ett spel för galleriet, enligt honom.

Socialdemokraterna har vid upprepade tillfällen under den nyhetshektiska hösten krävt att få förhandla med regeringen i frågor om skola, försvar och finanskrisen. Hittills har Reinfeldt och regeringskollegorna vägrat att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Sahlins beskrivning om att regeringen har "beröringsångest" ser Reinfeldt som struntprat.

– Det där är ett sätt för Mona Sahlin att försöka slå sig in i samhällsdebatten. Hon framställer det som om hon vill ingå överenskommelser fast hon egentligen inte menar det, säger han till TV4.

Han ser flera anledningar till att inte förhandla med motståndarna.

– Därför att de menar det inte. Jag tycker att det är lika bra att vara rak kring sådant här. Ibland sträcker man ut en hand i politiken mer för att få lite tevetid i TV4 och framstå som att man menar allvar. När erbjudandet är att det andra alternativet får ansluta sig till den egna politiken, då är jag ledsen. Då är det inte på allvar, säger Reinfeldt.

Och nu anklagar han Mona Sahlin för att vara ohederlig.

– Det är ohederligt att framställa det som att det skulle vara intressant för oss att sätta oss i förhandlingar som bygger på att vi ska avveckla regeringspolitiken och ansluta oss till socialdemokratins bidragslinje. Dessutom tycker jag att den förändrats under hösten av det enkla skälet att socialdemokraterna inte längre ensamt söker regeringsmakten utan de ska samförhandla sig med vänsterpartiet och miljöparitet. Och det finns, bortsett från några frågor, inga som helst besked om vad de tre tillsammans står för. Därför har jag ingen samlad motpart ens om vi skulle inleda samtal, säger Reinfeldt till TV4.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu finns stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier kan komma att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer innan förlaget är klart, men säger att det behöver innehålla begränsningar.