Ohly viker sig om valmanifest

- 07/12/2008, 15:07 -

Vänsterledaren: "Det pris jag är beredd att betala".

Vänsterpartiet och Lars Ohly viker sig i valmanifestfrågan. Oppositionen meddelade i dag under sin presskonferens att socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet kommer att gå till val med valmanifestet "ett rödgrönt samarbete". Det var väldigt oväntat då Ohly konsekvent har motsatt sig ett sådant. Dock kommer partierna även att ha egna valmanifest.

– Där känns det väldigt bra att kunna erbjuda ett alternativ till den moderatledda regeringen, säger Lars Ohly (v), enligt SvD.se.

Men vänsterledaren är tydlig med att det fortfarande finns sakfrågor där oppositionen inte har enats. Det gäller i synnerhet i budgetfrågan.

Mona Sahlin (s) är glad att vänsterpartiet har ändrat sig.

– Vi har hela tiden haft som mål med ett trepartisamarbete, vänterpartiet borde gett besked om att de godtar budgetreglerna tidigare, säger hon, enligt SvD.se.

Partierna kommer att bilda ett gemensamt regeringsalternativ för att möta den borgerliga alliansen i valet 2010. Ett del i den planen är fem arbetsgrupper som fram till dess ska presentera förslag som ska ligga till grund för valmanifestet. De områdena är: jobb och ekonomi, klimat och miljö, välfärd, storstädernas villkor och internationell utrikes- och säkerhetspolitik.

Oppositionen presenterade även ett ungdomspaket med åtgärder mot ungdomsarbetslösheten. Det innehåller förutom karriärcoachning och praktik även ett traineeprogram för att få ungdomar i arbete i den offentliga sektorn.

– Vi hoppas kunna erbjuda en rättvis politik till valet 2010. Vi har samarbetat en längre tid och har en styrka i vårt tidigare arbetet tillsammans. Nu ser vi ett starkt samarbete som tar upp fajten med den borgerliga regeringen, säger Mona Sahlin (s).

Skrivet av: