Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 saker du inte visste om svenska pengar

- 16/02/2015, 16:26 -
1 av 10

TT BILD

2 av 10

TT BILD

3 av 10

TT BILD

4 av 10

TT BILD

5 av 10

TT BILD

6 av 10

TT BILD

7 av 10

TT BILD

8 av 10

TT BILD

9 av 10

TT BILD

10 av 10

TT BILD

Snart kommer Sveriges nya mynt och sedlar. Vi får bland annat en helt ny valör, 200-kronorssedeln. Här är sju andra fakta om pengar!

1. Överväg handskar...

Kontanter, som ständigt byter händer, är en stor bakteriehärd. Om du håller i en enkrona håller du även i 39 600 olika bakterier. Den svenska kronan är en av de smutsigaste valutorna i Europa.


Bildkälla: TT BILD

2. Så mycket kostar pengar

En utredning visar att hanteringen och tillverkningen av sedlar och mynt kostar Sverige 10 miljarder per år. Här under ser du bilder hur Sveriges nya mynt kommer att se ut.

Bildkälla: Riksbanken

3. Hur många sedlar finns det?

Ungefär 335 miljoner sedlar cirkulerade i Sverige vid årsskiftet 2014/2015. Värdet på alla sedlar tillsammans? 77,9 miljarder kronor.


Bildkälla: TT BILD

4. Trasiga pengar är lika mycket värda som hela

Sörj inte om du sitter inne på en trasig 500-lapp - det går bra att gå in på närmsta bank och byta ut den mot en hel. Om banken inte tar emot den kan du skicka sedeln till Riksbanken.


Bildkälla: TT BILD

5. Dold förmögenhet hemma

En undersökning visar att mynt till ett genomsnittligt värde av 750 kronor gömmer sig i hälften av alla vuxna svenskars hem. Så kolla dina spargrisar, jeansfickor och under kuddarna i soffan!


Bildkälla: TT BILD

6. Visste du att....

...sedlarna i Sverige är gjorda av råbomull!


Bildkälla: TT BILD

7. Inte olagligt att förstöra pengar

Förut var det olagligt att förstöra pengar, till exempel genom att borra hål i ett mynt. Så är det inte längre, enligt Riksbanken får du göra vad du vill med dina pengar. Men att göra hål i dem känns ju faktiskt bara... Dumt?


Bildkälla: TT BILD

Tycker du pengar är viktigt?