Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här vill regeringen förbjuda rökning

- 18/02/2015, 07:46 -
Tågstationer ska vara rökfria, tycker regeringen.
1 av 4

Tågstationer ska vara rökfria, tycker regeringen.

TT NYHETSBYRÅN

Gabriel Wikström (S).
2 av 4

Gabriel Wikström (S).

Vilhelm Stokstad/TT

Rökande apa.
3 av 4

Rökande apa.

tt bild

Förr ansågs det tufft att röka. Inte längre.
4 av 4

Förr ansågs det tufft att röka. Inte längre.

tt bild

Ett rökfritt Sverige år 2025 – det är regeringens mål.

2025 vill regeringen att Sverige ska vara rökfritt. Det är ett hårt mål och "för att nå dit krävs kraftfulla åtgärder”, konstaterar folkhälsominister Gabriel Wikström (S) i en debattartikel på Dagens Nyheters debattsida.

"Rökfria miljöer skyddar icke-rökare från att utsättas för passiv rökning. De rökfria miljöerna stöder samtidigt de som vill sluta röka, gör att färre cigaretter blir rökta och minskar risken för återfall hos dem som har slutat", skriver Wikström.

Bildkälla: TT

Regeringen ska nu utreda rökförbud vid ställen som "entréer till byggnader som allmänheten har tillträde till, platser där allmänheten väntar på kollektivtrafik, uteserveringar, lekplatser, sportanläggningar och arenor utomhus".

Dessutom kan det även klubbas igenom ett förbud mot exponering av tobaksprodukter. 

”Detta innebär att tobak måste förvaras utom synhåll för konsumenten, exempelvis i ett stängt skåp under försäljningsdisken. Studier och erfarenheter från länder som infört exponeringsförbud visar att åtgärden både förändrar befolkningens attityder till tobak och minskar konsumtionen och andelen impulsköp”, skriver Wikström på DN Debatt.

Förr ansågs det coolt att röka, men inte längre va?

Bildkälla 

Vad tycker du om förbud mot rökning på uteserveringar?