Lördag 1 Okt
Stockholm

Pojkvännen tog sitt liv – 112 tipsade om att "hitta en ny gladare snubbe"

1 av 2
2 av 2

NYHETER24 AVSLÖJAR: Hör larmsamtalet där operatören uppmanar Kim, 21, att hitta en "gladare snubbe" när hon är orolig för att pojkvännen ska ha tagit sitt liv.

Kommentera (35)
Kopiera länk
Dela
Läs mer


STOCKHOLMKim Forsténs pojkvän låg död i sin lägenhet efter att ha avslutat sitt eget liv. Nu kan Nyheter24 avslöja hur hon blev bemött när hon i panik ringde 112 – i hopp om att få hjälp.

I stället för att ta den gråtande Kim seriöst gav operatören henne ett "råd": "Tycker du om honom? Då kanske det är dags att hitta någon annan gladare snubbe i så fall".

"Varför kunde han bara inte tro mig?"

– Han lät väldigt snäll men som mottagare i samtalet kände jag mig hånad, förminskad och misstrodd. Han tog in sina egna värderingar och pratade utifrån sina egna erfarenheter och tänkte väl: ja nu ringer en sådan tjej igen som bråkat med sin kille, säger Kim till Nyheter24 och fortsätter:

– Varför kunde han inte bara tro mig?

Hade sagt att han skulle ta sitt liv

Nyheter24 har tagit del av Kims samtal till polisens länskommunikationscentral, dit hon kopplades efter att ha slagit in 112.

Det var i september 2013 och den då 21 år gamla Kim stod i förtvivlan utanför pojkvännens dörr och ringde på utan att få svar. Det enda som hördes inifrån lägenheten var hundens förtvivlande ylande.

Det sista hon hört från sin pojkvän var ett sms 24 timmar tidigare, där han bad henne ta hand om hans hund, eftersom han inte orkade leva längre.

I ljudinspelningen från samtalet är det tydligt hur orolig Kim är.

"Jag vet inte vad man gör. Jag är skiträdd", säger hon under samtalet.

Men trots Kims oro väljer operatören att ge henne rådet att "hitta en gladare snubbe".


Bildkälla: Privat

"Inte ett lyckligt ordval"

Det är inte bara polisen som uppträtt olämpligt vid larmsamtal. Den senaste tiden har även SOS Alarm fått motta skarp kritik efter att människor inte tagits på allvar. Ett av fallen rör den 16-årige pojken som blev ifrågasatt när han blivit skjuten i huvudet.

När Nyheter24 ringer upp länskommunikationscentralen för att ifrågasätta operatörens agerande mot Kim menar polisen att de håller med om att det var ett "olyckligt ordval".

– I det stora hela kan jag ju säga att det känns som att operatören blir empatisk och börjar lägga in en värderande fråga. Som du hör så pratar de om deras relation och jag får någon uppfattning om att han vill ömka för henne och att hon kanske inte lever i någon bra relation, säger Björn Cewenhielm, chef för regionledningscentralen, till Nyheter24, och fortsätter:

– Men med det sagt, om man lyfter ut det där så ska operatören inte lägga någon värdering i huruvida man ska vara tillsammans med någon eller inte. Där håller jag med dig, det var inte ett lyckligt ordval av honom.

"Kommer att ha ett samtal med honom"

Det har snart gått två år sedan dagen då Kims pojkvän hittades död. Men det är först nu som Kim orkar prata om samtalet till 112, om hur hon blev bemött när hon i panik hoppades försöka rädda livet på sin dåvarande pojkvän.

Operatören som tipsade henne om att "skaffa en gladare snubbe" jobbar fortfarande kvar.

– Jag kommer att prata med den här operatören, eller en av mina underchefer kommer att göra det, säger Björn Cewenhielm, chef för regionledningscentralen, till Nyheter24.

Kommentera (35)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.