1 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
2 av 4
- Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
3 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
4 av 4
- Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

6 gånger larmcentralen agerat märkligt mot utsatta som ringt

Idag avslöjade Nyheter24 fallet om Kim som blev osmakligt bemött av polisen. Men det är inte första gången larmcentraler såsom SOS är i blåsväder. Här är 6 andra tillfällen som uppmärksammats i media.


1. Den skjutne 16-åringen som blev misstrodd  

SOS-alarm trodde inte på den skottskadade pojken som ringde efter hjälp i oktober förra året. Larmoperatören frågade pojken "Hur kan det komma sig att du klarar av att ringa om du har blivit skjuten?"  och han tvingades upprepa platsen han befann sig på hela sju gånger under samtalet. 


Bildkälla: TT

2. Flickan som blev medvetslös efter att hon nekats en ambulans

En gymnasieflicka i Malmö, oktober 2010, fick ingen ambulans när hon drabbades av en allergisk chock och sjönk ihop på skolgården. SOS Alarm hade ingen ambulans tillgänglig.

3. Kvinnan som nekades hjälp av SOS-personal efter att hon svurit i luren 

2012. Personalen  la på i örat kvinnan . Hon ombads att ringa upp när hon "blivit trevlig" i stället. 

4. 23-årige Emil dog efter att ha blivit nekad ambulans 

2011. Trots att Emil larmade SOS Alarm flera gånger nekades han den akuta vården han behövde. Två timmar efter samtalet hittade en granne honom död i sin lägenhet.


Bildkälla: TT

5. Dottern som hittade sin pappa död och ringde SOS – som bad att få prata med mördaren

En ung kvinna hittade sin pappa mördad. Med gärningsmannen i samma rum ringde hon SOS Alarm, som bad att få prata med mördaren. Gärningsmannen försökte då övertala alarmpersonalen att det inte hänt något. Det tog 50 minuter innan polisen kom.

6. Kims pojkvän begick självmord – polisens tips: "skaffa en gladare snubbe"

2013. När stod utanför sin pojkväns lägenhet som begått självmord ringde hon 112 för att få hjälp, varpå larmoperatören frågar om hon verkligen gillar sin pojkvän och om det inte är dags att skaffa sig en gladare pojkvän.  


Bildkälla: TT

SOS
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.

MP: Höj reduktionsplikten och inför vägskatt

MP vill återinföra reduktionsplikten men inte låta den påverka priset vid pump. Istället vill partiet bekosta den med en slags vägskatt som främst ska tas ut på bilkörning i städer.

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Trots oenigheten i kongressen bedyrar USA:s försvarsminister Lloyd Austin att man inte kommer att överge Ukraina.