Nej, Ikeas Putin-kudde finns inte – men det gör Vladimir-jackan

- 23/03/2015, 10:33 -
1 av 4

Faksimil Twitter/stutterheim.com/montage

Skådespelaren Adam Pålsson i regnrocken "Vladimir". Pålsson är bland mycket annat känd för rollen som Rasmus i Torka aldrig tårar utan handskar.
2 av 4

Skådespelaren Adam Pålsson i regnrocken "Vladimir". Pålsson är bland mycket annat känd för rollen som Rasmus i Torka aldrig tårar utan handskar.

stutterheim.com

Det finns ingen Putin-kudde på Ikea.
3 av 4

Det finns ingen Putin-kudde på Ikea.

Faksimil Twitter

Bilden laddades först upp på Reddit.
4 av 4

Bilden laddades först upp på Reddit.

Faksimil Reddit

Den regnbågsfärgade Putin-kudden från Ikea, som spridits i sociala medier i helgen, finns inte – men det gör däremot den svenska regnrocken "Vladimir".

En regnbågsfärgad Ikea-kudde men namnet "Putin" har gjort succé på sociala medier i helgen. Kudden har hyllats som ett starkt initiativ av Ikea att ta ställning mot Rysslands anti-gay-lagar.


Bildkälla: Faksimil Twitter

Men kudden finns inte, något som relativt snabbt kunde konstateras.

I stället handlar det om en bild som tros vara tagen från en gammal Ikea-katalog och som sedan blivit photoshoppad, vilket uppmärksammades av twittraren Nils Gustafsson. Något som även tidningen Metro skrivit om.

Bilden laddades först upp på internetforumet Reddit och har sedan dess spridits av tusentals användare på Twitter och Facebook.


Bildkälla: Faksimil Reddit

Men allt är, trist nog, påhittat.

Vad som däremot finns och har funnits sedan juli 2014 är den regnbågsfärgade regnrocken "Vladimir" från svenska märket Stutterheim.


Bildkälla: Stutterheim

– Vi valde att skapa rocken av ett enda skäl. Utvecklingen i Ryssland och stora delar av världen för hbtq-personer är fruktansvärd och förkastlig, säger Johan Loman, marknadschef på Stutterheim, till Nyheter24.

Han förklarar att företaget vill uppmärksamma detta genom att låta människor ta ställning visuellt samt ekonomiskt.

– Från vårt håll kommer vi skänka tio procent av intäkterna från försäljningen av Vladimir till en global organisation som kämpar för alla människors lika värde.

Jackan har hyllats

Enligt Johan Loman har man inte märkt av någon ökad efterfrågan på rocken efter helgens fejkade Ikea-bild, men han säger till Nyheter24 att jackan sedan tidigare väckt stor uppmärksamhet.

– Reaktionerna har varit fantastiska! Artisten Silvana Imam har uppträtt i sin Vladimir flera gånger och vi vet även att flera inflytelserika personer i hbtq-rörelsen burit sina på olika events och så vidare, säger han och fortsätter:

– En annan minnesvärd händelse var när en av Rysslands största gaynyhetsnätverk uppmärksammande rocken. Men viktigast av allt är att vi har bidragit på vårt lilla sätt till debatten och ställningstagandet för alla människors lika värde.

Borde fler företag våga ta ställning?