En kvinna tigger på Sergels torg i Stockholm.
1 av 3
En kvinna tigger på Sergels torg i Stockholm. - Foto: Ellinor Svensson
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Människor som tigger har blivit ett vanligt inslag på svenska gator.
3 av 3
Människor som tigger har blivit ett vanligt inslag på svenska gator. - Foto: Ellinor Svensson

Så många svenskar vill se förbud mot tiggeri

Tiggerifrågan blir ett allt större diskussionsämne, och nu visar det sig att antalet svenskar som vill se ett förbud ökar.


Nyheter24 har i flera artiklar belyst olika synvinklar av tiggeriet. Fattiga EU-migranter som tigger, allmänhetens bild av dem och hur riksdagen ställer sig till en fråga om förbud, för att nämna några.

Nu visar en undersökning från Sverige Tycker i samarbete med Aftonbladet att 49 procent av svenskarna tycker att ett förbud mot tiggeri ska införas.

När Nyheter24 frågade svenska riksdagsledamöter var det endast 10 procent som förespråkade ett förbud, något som alltså inte speglar bilden av hur många svenskar – hälften – som vill förbjuda.


Bildkälla: Nyheter24

36 procent av de 1 198 vuxna personerna som intervjuats i Aftonbladets undersökning, som ägde rum mellan den 26 och den 30 mars, tycker att ett förbud är en dålig idé medan 15 procent svarat att de är osäkra på sin åsikt i frågan.

– Svenskarna tycker i allt högre utsträckning att det är ett bra förslag att förbjuda tiggeri. Vi ser också att ökningen sker bland i princip alla grupper, både män och kvinnor, olika åldrar och delar av Sverige, säger Karin Nelsson, opinionschef på Sverige Tycker, till Aftonbladet.

Personer mellan 50 och 75 år är mest positiva till att förbjuda, därefter kommer gruppen 30-49 år. De mellan 18-29 år är minst positiva till förbud.

Gällande partitillhörighet är Alliansens och Sveigedemokraternas anhängare mer positiva än de som stödjer S, V eller Mp.


Bildkälla: Nyheter24

Statsminister Stefan Löfven menar att förbud inte löser någonting.

– Vi måste göra något helt annat. Dels genom den nationella samordnaren och vi ska också stötta de kommuner där det finns många som behöver hjälp. Men det är också viktigt med samarbetet med Rumänien, att stärka deras möjlighet att deras egen befolkning kan fara väl i det egna landet. Det är ett jobb som pågår, det är det som gör skillnad, säger han till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN:

/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!