Storbrand i Umeå

"Det brinner för fullt och luktar brandrök över halva Umeå."


Boende i 70-90 lägenheter evakuerades tidigt på juldagen när en våldsam brand bröt ut på krypvindarna i tre sammanbyggda höghus på Geografigränd i Umeå.

Brandchefen i Umeå kommun, Lars Tapani, säger att elden har spridit sig från vinden till några av lägenheterna i våningsplanet under. Han beskriver husen som trevåningshus med flera trappuppgångar, sammanbyggda i en U-form.

– Det brinner också för fullt på taket och luktar brandrök över halva Umeå, säger kommunens brandchef Lars Tapani till TT.

Vid fyra-tiden på juldagens morgon befann han sig på förskolan som öppnat för de boende som evakuerats. Men det var bara en handfull personer som kommit dit.

– De ligger och sover nu, säger Tapani.

Övriga som evakuerades hade ordnat inkvarteringen på annat sätt, berättar brandchefen.

Enligt honom är det brandkårerna i Umeå och Holmsund som bekämpar elden. Han hade dock inga teorier om hur branden startat.

Kenneth Jonsson, länsvakthavande polisbefäl i Västerbotten, trodde inte att flerfamiljshusen kan bli beboeliga "den närmaste tiden".

Enligt honom fanns det en hypotes om branden att glöd från en lägenhetsbrand i ett av husen, som släcktes på julaftonen, kan ha spridit sig till vinden via ventilationen.

Ingen människa skadades fysiskt i branden.

– Men många som var hemma var naturligtvis chockade, säger Jonsson.

Eskilstuna

Flera andra bränder bröt ut på natten och juldagens morgon.

På Järntorget i sydvästra Eskilstuna började det brinna i en videobutik vid två-tiden. Polisen misstänker att branden, som kunde släckas snabbt, är anlagd. Ingen har dock gripits för den misstänkta mordbranden i fastigheten där det även finns bostäder.

Men ingen människa skadades och räddningstjänsten bedömde att det inte fanns skäl att evakuera någon, säger länsvakthavande polisbefälet Kent Lundqvist i Södermanland.

Stockholm

I Bandhagen i södra Stockholm bröt en brand ut i ett klassrum på Ormkärrsskolan. En väktare förmådde att med en pulversläckare i stort sett bekämpa elden på egen hand innan räddningstjänsten anlände strax efter klockan tre i morse, uppger ledningsbefälet Tomas Olofsson på Storstockholms räddningscentral.

Varför branden bröt ut var inte känt.

Ormkärrskolan har elever från förskoleklasser upp till årskurs fem, uppger Stockholms stads på sin hemsida.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!