Våldsam brand i studentområde

Flera bränder rasade runtom om i Sverige i natt och i morse. Bland annat i Umeå.


Flera bränder rasade runtom om i Sverige på juldagens natt och morgon. I Umeå bröt en våldsam brand ut i studentområdet Ålidhem.

Brandchefen i Umeå kommun, Lars Tapani, berättar att branden startade på vinden och spreds till lägenheter i våningsplanet under. Han beskriver fastigheterna som trevåningshus med flera trappuppgångar, sammanbyggda i en U-form.

– Det brinner också för fullt på taket och luktar brandrök över halva Umeå, sade han till TT tidigt på morgonen.

Många evakuerade

Då befann han sig på en förskola som öppnat för boende som evakuerats från ett 90-tal lägenheter.

– Men det var bara en handfull personer som kommit dit. Övriga som evakuerades när branden bröt ut på natten hade ordnat inkvarteringen på annat sätt, berättar brandchefen.

Ännu vid åttatiden på morgonen brann det kraftigt i träreglar i betonghusen som är klädda med tegel.

– Ett 20-tal brandmän från Umeå, Sävar och Holmsund bekämpade elden, enligt länsvakthavande polisbefälet Anders Björk i Västerbotten.

Hans kollega Kenneth Jonsson trodde att flerfamiljshusen inte blir beboeliga "den närmaste tiden". Han berättar för TT att det finns en hypotes om att branden startat genom att glöd från en lägenhetsbrand i ett av husen, som släcktes på julaftonen, kan ha spridit sig till vinden via ventilationen.

– Ingen människa skadades fysiskt. Men många som var hemma var naturligtvis chockade, säger Jonsson till TT.

Misstänkt mordbrand

Flera andra bränder bröt ut på natten och juldagens morgon. På Järntorget i sydvästra Eskilstuna började det brinna i en videobutik vid tvåtiden. Polisen misstänker att branden, som kunde släckas snabbt, är anlagd.

I Bandhagen i södra Stockholm bröt en brand ut i ett klassrum på Ormkärrsskolan. En väktare med en pulversläckare kunde i stort sett bekämpa elden på egen hand innan räddningstjänsten anlände strax efter klockan tre på morgonen.

Strax före klockan fem på morgonen bröt en brand ut i en restaurang i centrala Helsingborg. Polisen misstänker att den var anlagd. Samma misstankar finns i samband med att en tvåvåningsbyggnad utanför Moheda i Alvesta kommun brann ner till grunden på morgonen. Byggnaden var för tillfället tom, men har tidigare hyst en pizzeria.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

S: Stoppa nya vinstdrivande friskolor

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".

Stopp i trafiken: Cirkuselefant på rymmen

Bilister i Butte i USA-delstaten Montana fick en redig chock i tisdags.

Putins exfrus hem konfiskerat – Kreml rasar

Kreml rasar över ett franskt beslut att beslagta ett litet palats i Frankrike som ägs av den ryske affärsmannen Artur Otjeretnyj.

Missa inte att ansöka om det här – innan du går i pension

När det är dags att gå i pension är det viktigt att ha koll på hur du går tillväga för att få din pension utbetalad, då det inte sker per automatik. Men vad skiljer egentligen de olika pensionsdelarna åt? I en intervju med Nyheter24 reder pensionsekonomen Dan Adolphson-Björck ut just det.