1 av 5
- Foto: tt bild
Beatrice Ask.
2 av 5
Beatrice Ask. - Foto: tt bild
Tomas Tobé.
3 av 5
Tomas Tobé. - Foto: tt bild
Folkpartiets Roger Haddad.
4 av 5
Folkpartiets Roger Haddad. - Foto: tt bild
5 av 5
- Foto: faksimil dn.se

Byggde M-topparnas tiggeriutspel på polisens miljonlögn?

Kritiserade Gävleborgspolisen höll föredrag om organiserat tiggeri – dagar innan Moderaternas kontroversiella utspel om hårdare tag mot tiggeriet.


I går kunde Nyheter24 avslöja att Polisen i Gävleborg ljugit om siffror som rör organiserat tiggeri, och att uträkningar på hur mycket tiggare tjänar hade baserats på dåligt underbyggda och felaktiga uppgifter.

Men uppgifterna kan ha kopplingar till Moderaternas omdiskuterade förslag om att skärpa lagstiftningen mot organiserat tiggeri.

Den 23 april deltog polisen i Gävleborg på ett seminarium i Riksdagen som anordnades av moderaterna i justitieutskottet, och där Polisen i Gävleborg berättade om sitt arbete med tiggare. Bara en vecka senare skrev Beatrice Ask och Tomas Tobé en debattartikel i Dagens Nyheter om organiserat tiggeri, där de skriver att det mesta tyder på att tiggeriet är en "organiserad och strukturerad verksamhet".

Skiljde sig mycket från vad övrig polis sagt

En som var med på samma seminarium var Folkpartiets rättspolitiske talesperson Roger Haddad. Han menar att Gävelborgspolisen målade upp en bild av organiserat tiggeri som inte alls stämde överens med den bild som övriga poliser givit.

– Det som polisen i Gävleborg sa skiljde sig mycket från det poliser i övriga Sverige hade sagt. Det budskap som kommit från polisen i Stockholm, Göteborg och Malmö är att det inte är kriminellt organiserat, säger Roger Haddad till Nyheter24.

Tror du att det fanns någon anledning att just polisen i Gävleborg bjöds in till seminariet?

– Det kan jag inte svara på, säger Roger Haddad. Men han medger att det kan finnas en koppling.

– Det är klart att om man får exempel från Gävleborg förstärker det ens argument om man vill kriminalisera organiserat tiggeri, säger Roger Haddad.

Nyheter24 söker Tomas Tobé, Beatrice Ask och Gävleborgspolisen.

/
/
/
/
Senaste nytt

Misstänkt mordförsök på frisörsalong

Sektledare utreds för våldtäkt i Frankrike

En 71-årig man, som varit ledande i en sekt i Frankrike och som haft kopplingar till Sverige, ställs inför en förberedande rättsförhandling på fredagen. Mannen misstänks för bland annat människosmuggling, kidnappning och våldtäkt.

Sparkontot du INTE ska ha pengarna på – efter nya räntehöjningen

Vid årsskiftet kommer skatten på invensteringssparkonton att höjas igen. Här får du veta hur du ska tänka när du väljer typ av sparkonto.

Ärende efter Löfvings död avslutas

Polismyndigheten har åtgärdat de brister som ledde till vite och skarp kritik från Arbetsmiljöverket efter att polischefen Mats Löfving hittades död. Verket lägger nu ner sitt tillsynsärende.

Stockholm: Polisen rapporterar om ordningslagen

"Poliser vid lokalpolisområde Norrmalm har uppmärksammat att det på flera höga byggnader hänger istappar som kan vara farliga.", skriver polisen på sin hemsida.

Norrköping: Polisen rapporterar om motorfordon

1 timme sedan
"Stöld av bil. En person misstänkt.", skriver polisen på sin hemsida.