1 av 2
- Foto: Ap
2 av 2
- Foto: Ap/TT bild

Raseri mot att Stockholms stad kan ge IS-krigare fördelar

Kritiker från bland annat Folkpartiet sågar bostadsstrategin.


Stockholms stads nya strategi för att motverka våldsbejakande extremism som fastställdes under tisdagen har fått en hel del kritik.

Strategin föreslår att personer som återvänder från strider utomlands eller som lämnar extremistgrupper, ska få hjälp med bostad, försörjning och arbete. Kritiker menar att kriminella då får åka på en räkmacka och att strategin inte ger några konkreta förslag på hur personerna ska avradikaliseras och få hjälp.

Starka reaktioner

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd i Stockholms stad, tycker att strategin är naiv och att den kan leda till att IS-krigare får förtur i Stockholms bostadskö.

– Jag tycker att den är extremt naiv och det saknas helt en insikt att det här är människor som enligt svensk lag är grova brottslingar. De har begått folkmord, och det är en av de svåraste brott man kan begå. De ska åtalas och sättas i fängelse, säger hon till Metro och fortsätter:

– Strategin innehåller väldigt mycket flum och oppositionen menar säkert väl. Men betyder den här strategin någonting så måste de mena att de här IS-krigarna ska få en social förtur. Det är så dumt.

Ewa Larsson från Socialborgarrådet, Miljöpartiet, står bakom strategin och menar att oppositionen blandar ihop de sociala insatserna med det som polisen ska ansvara för.

– Vi jobbar endast med det sociala och då är det viktigt att samarbeta med jobbtorg, för att alla människor har rätt till ett arbete, sa Ewa till SVT.

Erik Slottner som är gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus, är också kritisk mot strategin.

– Det är väldigt konstigt. Jag tycker också det är fel att man i en och samma strategi klumpar ihop alla extremistgrupperingar. Att gå med i Antifascistisk aktion eller att åka ner och kriga för IS är två helt olika typer av val och då måste strategierna se annorlunda ut, säger han till Metro.

/
/
Relaterat
Senaste nytt

Man svårt knivskuren söder om Stockholm

Raset för nyföretagande bromsar in

Antalet nystartade företag föll med nästan en femtedel under årets första kvartal jämfört med samma period förra året. Men nu ser raset ut att ha bromsat in. Under tredje kvartalet landade antalet nystartade företag på 13 procent lägre jämfört med samma period 2023, enligt statistik från Bolagsverket som mjukvaruföretaget Visma Spcs sammanställt.

Ansiktsigenkänning och drönare – så vill regeringen utöka kameraövervakningen

Regeringen och SD vill förbättra polisens möjligheter till kameraövervakning.

Polisen i Borlänge rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat i Borlänge på E16", skriver polisen på sin hemsida.

Charkiv: Skolan måste flytta under jord

1 timme sedan
Den första helt underjordiska skolan ska nu byggas i Charkiv, meddelar den östukrainska stadens borgmästare. "Sådana skyddade lokaler kommer att ge tusentals barn möjlighet att fortsätta sin utbildning på plats, till och med under robotattacker", skriver Ihor Terechov på meddelandetjänsten Telegram.

Svenskarna köpte mindre mängd mat

1 timme sedan
Svensken får en allt mindre matkasse med sig hem från affären, men betalar betydligt mer för den. Enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån SCB är volymminskningen 2022 större än något annat år, samtidigt som matpriserna stiger.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.