Tisdag 3 Aug
Stockholm

"Det ser ut som en krigszon"

Umeås brandmästare Hans Forsberg: "Det ser ut som i en krigszon . . . som ett spökhus".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Umeås brandmästare Hans Forsberg deltog i arbetet med att släcka storbranden i studentområdet Ålidhem på fredagsmorgonen.

– Det ser ut som i en krigszon. . . som ett spökhus, sade han.

Tidigt på morgonen flammade det upp småbränder på taket. Då och då fick Forsberg och en handfull medhjälpare även rycka ut och bekämpa elden i bostäder längre ner i höghusen på Geografigränd.

–Just nu håller vi på att släcka en brand runt ett fönster i en lägenhet på tredje våningen där vi varit och släckt förut, förklarade brandmästaren för TT.

Forsberg konstaterade att de bostäder som inte är brandskadade antingen har rök- eller vattenskador.

–I stort sett hela byggnaden är svart av sot, sade han.

Studenter och andra boende väntas tillfälligt kunna återvända till huset vid tolv-tiden på förmiddagen. Det mindre trevliga besöket går ut på att de ska börja förbereda sig på att packa ihop och magasinera tillhörigheter som eventuellt kan vara oskadda. När eller om någon kan flytta tillbaka är oklart.

Värsta branden

Forsberg konstaterade att branden i höghusen i Ålidhem är den värsta i Umeå på många år. Han hade däremot ingen åsikt om det kan ha varit ett misstag att fatta beslutet att låta vindsplanet brinna ner.

– Jag kan inte uttala mig om det. Det är ju en metod man ofta använder för att undvika vattenskador. Men jag var inte med då, och det brann på vindarna i ungefär halva huskroppen när brandkåren kom fram, sade han.

Forsberg menade att det också kan ha varit svårt att snabbt få dit tillräckligt mycket personal, eftersom branden startade nattetid efter julafton. Vad som orsakade storbranden är fortfarande en gåta. Men Forsberg, liksom andra, tror att eld på något sett kan ha spridit sig från en lägenhetsbrand på julaftonen.

– Men det återstår att reda ut, konstaterade han.

Två rökskadade

Flera andra bränder rasade runtom i Sverige på natten och morgonen. En villa i stadsdelen Kyrkbyn i värmländska Arvika brann ner men ingen människa skadades fysiskt. Familjen som bodde där kunde rädda sig ut på egen hand.

I Kalmar fördes två personer till sjukhus med rökskador efter en lägenhetsbrand på Stensövägen.

I Vårberg i södra Stockholm brann fyra bilar i vad som förmodligen var anlagda bränder.

I Vallentuna, norr om huvudstaden, brann en villa ner till grunden. Branden startade på juldagskvällen av oklar orsak.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela