Fästingar kan vara svåra att hitta på kroppen.
1 av 3
Nu ökar TBE i Sverige. - Foto: tt bild
Fästingbett kan vara väldigt farliga.
2 av 3
Framför allt sprids det till områden som tidigare var skonade från sjukdomen. - Foto: tt bild
När de väl bitit sig fast kan de vara mycket svårt att dra loss en fästing.
3 av 3
Kontakta din vårdcentral om du är orolig. - Foto: tt bild

Så tar du reda på om fästingbettet är farligt

Kan du 5-5-regeln gällande fästingbett? Läs mer för att ta reda på när du ska ta kontakt med din läkare.


Sommartider, fästingtider. Men hur ska en veta om det är ett farligt fästingbett eller inte? Enligt infektionsläkaren Peter Klemets finns det ett enkelt knep, den så kallade fem-fem-regeln.

– Om man inom fem dygn får ett rodnande utslag som är fem centimeter eller större, så kan man vara rätt så säker på att det rör sig om borrelios – en så kallad erythema migrans-hudinfektion, säger Klemets till Svenska yle.

Om du får en rodnad samma dag så är det alltså ingen fara, det är antagligen bara din hud som fått en allergisk reaktion eller irritation.

Uppsök läkare efter fem dygn

Men det är viktigt att kolla upp det hos en läkare i fall fem-fem-regeln uppfylls. Men ibland kan det vara svårt att upptäcka en infektion för att rodnaden är så ljus.

– Då försvinner rodnaden från huden efter ett par veckor. I en del fall tar kroppen hand om infektionen och det blir aldrig någonting, men i andra fall kan man efter ytterligare några veckor eller någon månad få symptom som till exempel ledvärk, huvudvärk, kanske lite feber eller ansiktsförlamning, säger Klemets.

Kroniska skador

Om du märker av något av symptomen ska du kontakta läkare för att kolla om det är borrelios, i så fall räcker en antibiotikakur på 2-4 veckor för att bota sjukdomen. Däremot kan en obehandlad borrelios leda till kroniska skador i leder, nervsystem, hud och hjärta.

Använd inte smör

Det finns ett gammalt "husmorsknep", att lägga smör på fästingen som bitit sig fast. Men läkaren avråder starkt från smörtricket.

– Det här kan leda till att fästingen då spyr ut hela sitt kroppsinnehåll in i huden, inklusive de farliga bakterierna från sitt mag-tarm-system, säger Klemets till Svenska yle.

TBE smittar nästan direkt, men om du får bort fästingen inom ett dygn är en borrelia-infektion osannolik. Det tar mellan ett till två dygn att smittas av borrelia.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädda för att smittas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.