1 av 3
2 av 3
3 av 3

Här brottar polisen ner Elias, 21: "Fick panik"

Polisen ska ha gett sig på några ungdomar helt oprovocerat enligt den drabbade. Och allt fångades på film.


MALMÖ. Torsdagskvällen för snart två veckor sedan såg Tico Andreani-Fagnani att några poliser hoppade ur en pikébil och sprang fram till några ungdomar. När han hörde att de sa "vet ni råttor vad som hänt" bestämde sig Tico för att spela in det hela, då det här beteendet enligt honom inte är så ovanligt, säger han till Nyheter24.

En ungdomarna var Elias Elsouri, 21 år, och i klippet ser man hur polisen kastar ner honom på en bänk.

– Vi hade inte gjort något som störde, säger han till Nyheter24.


Elias hängde utanför vårdcentralen i Lindängen centrum med sina kompisar när polisen kom fram för att fråga om de visste något om en tidigare skottlossning i Rosengård. Men Elias visste ingenting.

– De sa "Din råtta, din snorunge, gå härifrån", säger han.

När Elias hävdade sin rätt att vara kvar tog polisen upp paragraf 13 enligt Elias själv. Det slutade med att polisen drog och slet i hans hand och en av poliserna gick på honom så att han flög med huvudet i väggen, säger han. De ska även ha hotat honom med pepparspray och hållit fast Elias med ett knä mot hans hals vilket ska ha gjort det svårt att andas.

– Jag fick panik, säger han.


Han drogs in i polisbilen. Där ska polisen ha frågat om han ville ligga bland spyorna, för att han förtjänade det. När de släppte av honom sa de att han bara hade några svullnader i ansiktet "så det är lugnt", säger Elias.

Han har aldrig varit med om något liknande tidigare och han upplever det som att polisen bara ville trakassera honom. Det hela har tärt på honom.

– Jag mår inte så bra, jag hade aldrig trott att det skulle hända mig.

Men Elias vill inte dra alla poliser över en kam, det finns både bra och dåliga poliser menar han.

Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef hos Skånepolisen, säger till Nyheter24 att de känner till filmen. Men han kan inte kan uttala sig på grund av att anmälan mot polisen är upprättad. Detta för att det skulle kunna påverka utredningen. Det är viktigt att processen inte störs av uttalande som skulle kunna tolkas som att polisen försöker påverka eller har tagit ställning i frågan.

Han har inget att säga om vare sig polisens agerande eller vad konsekvenserna skulle kunna bli.


Tico, som filmade, jobbar med ungdomarna i området och han tycker inte att det är så konstigt att ungdomarna har en dålig bild av polisen.

– Jag kan förstå polisens arbete men när det inte finns någon situation är det inte rätt, säger han och fortsätter:

– Polisen gör så här för att visa att de har makten, det gör att ungdomarna får en annan bild av makten än vad den ska vara.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du förtoende för polisen?
Tack för din röst!