Måndag 26 Sep
Stockholm

Gävlebocken brann upp

Hela världen beskådade när julbocken brann upp i Gävle.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Gävlebocken stod i lågor i morse. På bilder från webbkamerorna utanför den världsberömda skapelsen kunde man se kraftig rök och ett svartbränt bockskelett. Enligt polisen har en okänd gärningsman tänt på.

Bockkommitténs presstaleskvinna Anna Östman säger, när TT berättar nyheten för henne, att det är jättetråkigt att bocken brunnit.

– Vi har varit så glada över att han klarat sig över julafton som varje år är den svåraste tiden. Vi har inte flamskyddsbehandlat honom de senaste två åren och trodde nog att han skulle klara sig utan det, säger hon.

Bocken bidrar fantastiskt mycket till julstämningen i Gävle, tillägger Östman.

TT: Men är det inte nästan så att bocken får mer reklam när den brinner upp?

– Nej... det är människor från 105 länder som hittills i år har följt bocken via webbkamerorna. Och många blir nog oerhört ledsna när de får reda på att han har brunnit, säger hon.

Någon misstänkt gärningsman hade inte gripits vid halv fem-tiden på morgonen. Men poliser var då på Slottstorget där Gävles 13 meter höga stolthet förlorat all halm i branden.

Senast i går natt var det någon som försökte att tända eld på julbocken. Då ingrep en person och räddade skapelsen, som i år inte varit behandlad med flamskyddsmedel. Bara en liten bit av de sammanlagt 79,5 meter röda banden brann då. Men i lördagens brand gick alltså såväl banden samt 1,3 ton halm upp i rök.

Ända sedan 1966 har det varit en tradition i Gävle att bygga upp en stor halmbock på Slottstorget i december. Men redan på nyårsnatten samma år inleddes även en annan tradition - att bränna ner julbocken.

Under årens lopp har bocken blivit nerbränd ett stort antal gånger. Den har också blivit sönderslagen och 1976 körde en raggarbil sönder bocken.

Men de senaste åren har den klarat sig. En väsentlig förklaring till det är att julbocken varit impregnerad med flamskyddsmedel.

Fast i år stack de ansvariga för halmbocken ut hakan och beslutade att bocken inte skulle få ett sådant brandskydd. Orsaken är att bocken blev för ful när den var impregnerad.

– Den drog sig åt fukt vilket gör att den var ständig blöt och blev brunare för varje vecka som den stod, sa Bockkommitténs ordförande Kurt Lagerholm till TT före morgonens brand.

Även flera av Gävlebockens många kusiner runt om i landet har råkat illa ut i år. Till exempel har det brunnit julbockar i värmländska Hagfors, i Lycksele i Västerbotten och i Brålanda i Västra Götaland.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.