Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

TV4 om Adam Tenstas protest: Louise måste inte bannlysas

1 av 5

Faksimil / TV4

2 av 5

Faksimil / TV4

3 av 5

Facebook / TV4

Louise är gäst hos Tv4 på onsdagen.
4 av 5

Louise är gäst hos Tv4 på onsdagen.

Faksimil/Youtube

Den kritiserade videon togs senare bort av Louise efter att Nyheter24 pratat med henne.
5 av 5

Den kritiserade videon togs senare bort av Louise efter att Nyheter24 pratat med henne.

Faksimil/Facebook

Nyheter | 16/07/2015 13:39

Här ger TV4 sin syn på torsdagens livesändning av Nyhetsmorgon där Adam Tensta lämnade studion.

Adam Tensta var gäst hos TV4 Nyhetsmorgon på torsdagsmorgonen. Under livesändningen kritiserade han att programmet tidigare gästats av "Youtube-kändisen" Louise Andersson Bodin, som uttalat sig rasistiskt – ett gästval som flera tyckte var smaklöst.

– Hur rimmar det här med er paroll "noll rasism"?? Hur kommer det sig att TV4 inte gått ut offentligt och bett om ursäkt för den här tabben? frågade han under sändningen av Nyhetsmorgon.

Det hela slutade med att Adam Tensta lämnade studion i protest.

Nyheter24 kontaktar programdirektören Viveka Hansson som uttalar sig om händelsen. Hon säger att hon har respekt för hans åsikter. Och att TV4, liksom andra redaktioner, dock ofta har gäster vars åsikter de nödvändigt vis inte delar – "Så måste det vara", menar hon.

– Sedan är det ju så att allt vi gör påverkar, och den strukturella rasismen är ofta svår att se, kanske särskilt för oss som inte är personligen drabbade av den, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag förstår att den aktuella youtubeprofilens uttalanden väckte kritik, och jag har respekt för att alla inte tycker det var rätt att hon fick vara gäst hos oss. Men jag håller inte med om slutsatsen att hon måste bannlysas från alla sammanhang.

Enligt Viveka så visste redaktionen om att Adam Tensta ville prata om ämnet, och att det var helt ok. "Kritik är ofta bra", säger hon.

– Det var dock synd att han inte ville stanna och diskutera frågan om strukurell rasism. Nu blev det mer ett statement än ett samtal.

Adam Tensta har hyllats för sitt uttåg. Och har uttalat sig om det på sin Twitter: "Den här var för dom som känner sig marginaliserade av medias huvudlösa beteende".

Så här säger Louise själv till Nyheter24 om Adam Tenstas agerande, som hon inte sett eller läst om.

– Jag har inte sett, hört eller läst något om det. Det enda jag har att säga är att jag har gjort mina uttalanden om hur ledsen jag är över snedsteget jag tog.