Myndigheter förbjuds konkurrera

Myndigheter föreslås ej kunna sälja konkurrensutsatta varor och tjänster. (TT)


Skriv in de grundläggande reglerna för de statliga myndigheterna i lagen, föreslår Förvaltningskommittén på måndagen. Lagen måste förbjuda att myndigheterna säljer varor och tjänster på konkurrensutsatta marknader, anser kommittén.

Kommittén har på regeringens uppdrag granskat den statliga förvaltningens uppgifter och organisation. Den har funnit att förvaltningen kan rationaliseras. Där förekommer dubbelarbeten och såväl polisen som försvaret och länsstyrelserna kan bli effektivare. Att slå ihop de olika centrala polismyndigheterna till en enda kan lösa sådana problem.

Reglerna bör också slå fast att en nybildad statlig myndighet först får ett tidsbegränsat uppdrag, föreslår Förvaltningskommittén. Efter en oberoende utvärdering av verksamheten ska myndigheten kunna bli ordinarie.

Kommittén skriver om sina förslag i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.