Nya datalagen kan kosta en miljard

Datalagringslagen kan kosta miljardbelopp för kunderna.


Det nya EU-direktivet om att lagra data från privatpersoner för att bekämpa brott kan blir svindyr. Enligt statens utredning ska den kosta 220 miljoner kronor, men det handlar egentligen om en miljard kronor. Det menar branschorganisationen It- och telekomföretagen som har gjort en beräkning av kostnaderna för lagen.

– Vi har verifierat siffrorna med de åtta största operatörerna. Vi vet att siffrorna kommer att granskas, så därför har vi varit angelägna om inte överdriva, säger Nils Weidstam, näringspolitisk expert på It- och telekomföretagen, till SvD.

Kostnaden skattas till 760 miljoner kronor i engångsinvesteringar och därefter 133 miljoner kronor årligen. Men om man löper hela linan ut kan EU-direktivet kosta 1,1 miljarder i investeringskostnader och sedan 364 miljoner kronor varje år.

Frågan är då vem som får betala kalaset? Den ursprungliga tanken är att operatörerna ska stå för kostnaderna. Men resultatet kan, enligt uppgifter till SvD, bli att kunden får betala genom höjda abonnemangsavgifter.

Ett annat problem med lagen är att EU kräver att myndigheterna ska ta fram uppgifterna när som helst, vilket kräver 24-timmarsbemanning hos operatörerna.

Datatrafiklagen innebär att operatörerna måste lagra information om telefonsamtal, internetanslutningar, e-post och sms i minst sex månader. Domstolen kan begära fram uppgifter om till exempel ett telefonsamtal vid misstanke om brott.

EU har också lagt fram ett annat förslag om att hacka privatdatorer för att komma åt den utbredda nätbrottsligheten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.