Här är hyllade bilden som kritiserar SD:s tunnelbanekampanj

- 04/08/2015, 12:22 -
1 av 5

Artur Szandrowski/Karl Anders Lindahl

2 av 5

Artur Szandrowski

3 av 5

Artur Szandrowski

Den omdiskuterade kampanjen.
4 av 5

Den omdiskuterade kampanjen.

5 av 5

Karl Anders Lindahl

Teckningen delas nu i sociala medier.

Efter Sverigedemokraternas uppmärksammade reklam mot tiggare i Stockholms tunnelbanan blev många upprörda. En kritisk teckning hyllas nu av många på sociala medier.

BILDKÄLLA

Teckningen (nedan) gjordes av illustratören Artur Szandrowski som vill få folk att tänka till om kampanjen.

– Jag snubblade över ett nyhetsreportage om kampanjen och kläckte en idé kring det. Jag ritar en del politiska teckningar och hade ingen aning att det skulle nå ut till så många. Många blev väldigt upprörda av den och då kom min bild med rätt tajming, säger han till Nyheter24.

BILDKÄLLA

Artur är kulturarbetare "väldigt långt ut på vänsterkanten", och ritar bland annat för kommunistiska partiets tidning Proletären. Men hans kritik riktar sig mer mot SL, än SD.

– SD är ju ett tacksamt mål för satir, men jag ville mer ge SL en känga. SD förvånar mig inte längre, säger Szandrowski.

Han menar att SL bidrar till att kommersialisera det offentliga rummet.

– Ja, att det har gjorts mindre offentligt, allt från olika torgytor har privatiserats, till att man obönhörligen peppras av reklam i det offentliga rummet. Ibland är det ganska harmlöst, men det är mycet som är ren pornografi och marknadspropaganda. För att inte tala om SD:s kampanjer som bara är lögner.

Han är glad att teckningen fått så stor uppmärksamhet.

– Det var en bild som jag krafsade ihop på en kvart, den skrev sig själv. Jag hoppas att den kan agera diskussionsunderlag och få folk att skratta förstås, säger Szandrowski.

Här kan du se reklamen i en video:

Jesper Pettersson, pressansvarig på SL, tycker det är tråkigt att folk blir arga men menar att SL inte kan göra något.

– Vi har ett beslut och vi gör inte skillnad på partier. Vi är medvetna om att det är kontroversiellt, men vi kan inte säga nej bara för att det är SD som ville annonsera, säger han till Nyheter24.

Han säger också att det är upp till politikerna att bestämma över om det ska finnas reklam eller politiska budskap i tunnelbanan eller inte och vad den får innehålla.

– Det finns en bred politisk uppslutning kring reklam i landstinget. Vill man driva en annan linje, då får man driva det politiskt, säger Pettersson.