Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför finns det hakkors på vissa spårvagnar i Göteborg

- 17/08/2015, 13:53 -
1 av 2

wikimedia commons/läsarbild

2 av 2

läsarbild

"Vi har ingenting vi behöver skämmas för i den här historien"

Flera upprörda läsare har hört av sig till Nyheter24 och upplyst om att hakkors, eller så kallade svastikor, finns fullt synliga på vissa spårvagnar i Göteborg. Många har tagit illa upp och undrat varför de finns där, då det lätt kan göras kopplingar till nazism.

Bild: Läsarbild

Vagnarna körs av Spårvagnssällskapet Ringlinien, och trafikerar sträckan Centralstationen - Liseberg. Ringlinien är en slags museelinje som ska visa hur det vara att åka spårvagn förr.

Och enligt Dan Aronsson, som är ordförande i Spårvagnssällskapet Ringlinien, finns det en anledning till att symbolen finns där.

– Asea, som då var den största svenska spårvagnstillverkaren hade svastikan som sin logotyp från 1884 fram till 1934, och man slutade använda den i samband med att den blev tysk nationalsymbol. Symbolen var länge en symbol för elektricitet, säger Dan Aronsson, som tror att de flesta frågorna kommer från tyska turister. Men om någon känner sig illa berörd bör man tala med personalen.

– Då tycker jag att man ska komma fram och ta reda på hur det hänger ihop så kan vår personal kan förklara, istället för att stå på hållplatsen och bli förargad.

Men kan du förstå att även svenska medborgare undrar och kanske bli upprörda av det här?

– Ska vi sluta visa historien som den var bara för att någon blir illa berörd som inte känner till vår egen historia? Det tycker inte jag, vi har ingenting vi behöver skämmas för i den här historien, fortsätter Aronsson, som menar att man inte planerar att ta bort symbolerna.

– Vi vill ju visa de här vagnarna som de såg ut då. Skulle vi plocka bort de här lagerboxarna skulle vi göra oss skyldiga till historieförfalskning.

Det är inte första gången som Aronsson får svara på frågor om symbolerna. Att de sitter där har uppmärksammats flera gånger tidigare, och även då har det hänvisats till historia.

Borde hakkorsen tas bort?