1 av 2
- Foto: wikimedia commons/läsarbild
2 av 2
- Foto: läsarbild

Därför finns det hakkors på vissa spårvagnar i Göteborg

"Vi har ingenting vi behöver skämmas för i den här historien"


Flera upprörda läsare har hört av sig till Nyheter24 och upplyst om att hakkors, eller så kallade svastikor, finns fullt synliga på vissa spårvagnar i Göteborg. Många har tagit illa upp och undrat varför de finns där, då det lätt kan göras kopplingar till nazism.

Bild: Läsarbild

Vagnarna körs av Spårvagnssällskapet Ringlinien, och trafikerar sträckan Centralstationen - Liseberg. Ringlinien är en slags museelinje som ska visa hur det vara att åka spårvagn förr.

Och enligt Dan Aronsson, som är ordförande i Spårvagnssällskapet Ringlinien, finns det en anledning till att symbolen finns där.

– Asea, som då var den största svenska spårvagnstillverkaren hade svastikan som sin logotyp från 1884 fram till 1934, och man slutade använda den i samband med att den blev tysk nationalsymbol. Symbolen var länge en symbol för elektricitet, säger Dan Aronsson, som tror att de flesta frågorna kommer från tyska turister. Men om någon känner sig illa berörd bör man tala med personalen.

– Då tycker jag att man ska komma fram och ta reda på hur det hänger ihop så kan vår personal kan förklara, istället för att stå på hållplatsen och bli förargad.

Men kan du förstå att även svenska medborgare undrar och kanske bli upprörda av det här?

– Ska vi sluta visa historien som den var bara för att någon blir illa berörd som inte känner till vår egen historia? Det tycker inte jag, vi har ingenting vi behöver skämmas för i den här historien, fortsätter Aronsson, som menar att man inte planerar att ta bort symbolerna.

– Vi vill ju visa de här vagnarna som de såg ut då. Skulle vi plocka bort de här lagerboxarna skulle vi göra oss skyldiga till historieförfalskning.

Det är inte första gången som Aronsson får svara på frågor om symbolerna. Att de sitter där har uppmärksammats flera gånger tidigare, och även då har det hänvisats till historia.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde hakkorsen tas bort?
Tack för din röst!
Senaste nytt

L: Inför maxtak i skolan

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

1 timme sedan
Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.