12 yrken som du kanske tänkt varit samma grej

- 04/09/2015, 08:25 -
1 av 7

TT Bild

2 av 7

TT NYHETSBYRÅN

3 av 7

AP / TT

4 av 7

TT NYHETSBYRÅN

5 av 7

TT NYHETSBYRÅN

6 av 7

JESSICA GOW / SCANPIX / TT

7 av 7

TT NYHETSBYRÅN

Ja, hur ligger det till egentligen?

Har du legat vaken om nätterna och undrat vad skillnaden egentligen är på en kiropraktor och en naprapat? Eller en präst och en pastor?

Vi ska reda ut lite begrepp så du hädanefter kan sova lugnt och kanske kommer du kunna briljera med dina kunskaper på krogen.

1. Präst vs. Pastor


Bildkälla: TT Bild

En präst jobbar inom Svenska Kyrkan medan en pastor tillhör någon av frikyrkorna, annars gör dom exakt samma sak. Så, nu behöver du aldrig mer fundera på det.

2. Naprapat vs. Kiropraktor vs. Fysioterapeut


Bildkälla: TT Bild

Om man göra det väldigt enkelt så jobbar en kiropraktor fixar din rygg och skelettet, vilket en naprapat också gör, men med mer av en helhetssyn på kroppen. Har du ont i ett knä kanske smärtan går att härleda någon annnastans. En fysioterapeut jobbar med rehabilitering, hjälper människor att stärka sin hälsa och med att förebygga sjukdomar och skador.

3. Jurist vs. Advokat


Bildkälla: TT Bild

Jurist kan egentligen vem som helst kalla sig, men vanligt är det människor som har en examen i juridik som kallar sig för jurister. För att bli advokat har en juristexamen samt minst tre års erfarenhet av juridiskt arbete. Du måste också avlägga en muntlig examen och ha blivit antagen av Sveriges advokatsamfund.

4. Hattmakare vs. Modist


Bildkälla: TT Bild

Själva hävdar hattmakarna och modisterna att är det är en enorm skillnad mellan dess yrken, men den egentliga skillnaden är att hattmakaren gör hattar för herrar medan modisten gör hattar för damer. Två heeelt skilda saker alltså.

5. Psykolog vs. Psykiater vs. Psykoterapeut


Bildkälla: TT Bild

Psykologer pluggar fem år på universitetet och sedan jobbar de ett år inom yrket för att få bli legitimerade psykologer, de fokuserar på det beteendevetenskapliga inom psykologin. En psykiater är en läkare som valt att fokusera på psykiatri (alltså, jobba med mental hälsa fast ur ett läkarperspektiv). Och slutligen, en psykoterapeut är utbildad och legitimerad för att få jobba med psykoterapi och har ofta en annan utbildning i grunden, kanske socionom, kurator, sjuksköterska eller mentalskötare. Är du med?

6. Bagare vs. Konditor


Bildkälla: TT Bild

Bagare jobbar främst med matbröd och vetebröd medan en konditor jobbar med bakverk och tårtor. Japp, det är skillnaden, troligtvis kan ju bagaren baka kakor och konditorn baka bröd också, men det är två helt olika yrkeskategorier!

Var det här bra information?