Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barn avråds från att äta riskakor – kan leda till cancer

- 29/09/2015, 08:24 -
Nya rekommendationer för barn och vuxna.
1 av 3

Nya rekommendationer för barn och vuxna.

TT

Riskakor innehåller höga mängder arsenik.
2 av 3

Riskakor innehåller höga mängder arsenik.

TT

Därför bör barn under sex år inte äta.
3 av 3

Därför bör barn under sex år inte äta.

TT

Små barn bör inte äta riskakor alls eftersom att de innehåller stora mängder arsenik – därför ändrar nu Livsmedelsverket sina kostrekommendationer.

Redan i våras kom varningar om att ris kan innehålla det cancerframkallande ämnet arsenik. Nu berättar SVT att Livsmedelsverket ändrar sina kostrekommendationer, barn ska inte äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger i veckan – och inte alls äta riskakor.

– Vi visste redan att det fanns arsenik i ris. Det vi nu har kommit fram till är att vissa produkter på marknaden innehåller ganska höga halter. Bland annat så har vi ett råd om att barn som är under sex år inte bör äta riskakor. Och vi andra kan äta riskakor ibland beroende på hur mycket annat ris vi äter, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket till SVT.

Bild: TT

Och det är inte bara barn som bör hålla igen med riset. Även vuxna storkonsumenter bör lugna ner sig – i alla fall de som äter ris mer än sju gånger i veckan. De bör, enligt Livsmedelsverket, "försöka dra ner på riskonsumtionen".

– Om man äter väldigt mycket ris så är det bra om man kan försöka minska det. Om man äter ungefär som de flesta gör i Sverige, att man äter ris ett par gånger i veckan, då behöver man inte oroa sig för det, säger Halldin Ankarberg till SVT.

Bild: TT

Arsenik är ett av de mest cancerframkallande ämnena som finns och Halldin Ankarberg säger till SVT att det är "anmärkningsvärt att vi har de här halterna i riset".

– Om man under många år äter produkter med arsenik i så ökar man risken för olika cancerformer, lungcancer och urinblåsecancer, säger Halldin Ankarberg till SVT.