Ett gap på 1,5 grader
1 av 4
Ett gap på 1,5 grader - Foto: AP
Johan Rockström
2 av 4
Johan Rockström - Foto: TT
3 av 4
- Foto: AP
4 av 4
- Foto: AP

Så mycket kan temperaturen i Sverige öka – och det kommer hända med jorden

Den globala medeltemperaturen beräknas öka och i Sverige väntas en av de högre uppvärmingarna, upp till sju grader.


Senast i dag ska världens FN-länder lämna in sina klimatplaner som ska bidra till att jordens uppvärmning begränsas till två grader. Målet är att förhindra katastrofala effekter och konsekvenser av ett varmare klimat.

– Ja, det är ju alldeles otillräckligt förstås. Vi vet ju med stor säkerhet att 3,5 grader vore en katastrofal situation för miljontals människor. När vi går över två grader så går vi in på okänd mark där vi inte vet jordens buffringsförmåga, säger Johan Rockström, professor vid Stockholms universitet till SVT.


TT

Ett gap på 1,5 grader

Efter en summering av 108 länder som lämnat in sina planer pekar dem på en global ökning av medeltemperaturen med 3,5 grader.

– 3,5 grader kan mycket väl också bli fyra-fem grader för det kan ha en självförstärkande effekt om exempelvis haven vid en uppvärmning på över tre grader inte orkar ta upp mer koldioxid, säger Johan Rockström.

Kina mest utsläpp

Drygt 50 procent av de globala utsläppen står Kina, USA, EU och Indien för. Kina som har mest utsläpp, lovar i sin klimatplan att slösa mindre energi och satsa på sol och vindkraft.


TT

Trots gapet på 1,5 grader är Johan Rockström imponerad av antalet klimatplaner de fått in och ser ändå ljust på framtiden.

– Det är ju ändå två månader kvar till toppmötet och vi är inte direkt överraskade att inte alla länder rapporterat in sina löften. Det vi märker tydligt ändå är att det blåser en ny vind i klimatsamtalen. Kina, Brasilien och USA har klivit fram i klimatpolitiken och många ser att det lönar sig att lämna oljeeran bakom sig. Siffrorna är jätteviktiga, men jag tycker att kompassnålen pekar i rätt riktning, säger Johan till SVT.

SMHI:s klimatforskningsenhet Rossby Centre har beräknat att årsmedeltemeraturen i Sverige förväntas öka mellan två och sju grader fram till slutet av detta sekel, skriver SVT.

– Vi förväntar oss den största temperaturförändringen på vintern, så det man tydligt kommer märka är att snösäsongen blir kortare. Vi har ju en temperaturökning även på sommaren, men den märker man ju av mindre. Det är svårt att känna att en grad varmare gör skillnad, säger Gustav Strandberg, från Rossby Centre till SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!