1 av 2
- Foto: TT
Oscar Sjöstedt har inte läst rapporten.
2 av 2
Oscar Sjöstedt har inte läst rapporten. - Foto: JONAS EKSTROMER / Jonas Ekströmer/TT

Forskaren: Så mycket har Sverige tjänat på invandringen

900 miljarder låter mycket. Lugn, det är inte bortslösade pengar det handlar om, utan vad invandringen tillfört Sverige.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Sedan 50-talet har invandringen bidragit med 900 miljarder kronor till vårt lands ekonomi, enligt den nya rapporten. Lars Fredrik Andersson, docent i ekonomisk historia vid Umeå universitet, har tillsammans med chefsekonomen Sandro Scocco tagit fram den.

Rapporten visar bland annat, att utan de extra pengar invandringen tillfört, skulle skatten behöva vara 65 miljarder kronor högre för att vi skulle kunna lägga de utgifter vi gör idag, på till exempel försvar och infrastruktur. Och vi skulle vara 2,5 miljoner färre invånare, vilket vi skulle förlora på eftersom vi tjänar på ju fler som jobbar, betalar skatt och delar på samhällskostnader.

– Huvudförklaringen till varför invandringen är bra för staten är att väldigt många invandrare som är unga. Det gör att även om de kostar mer per person, det vill säga att de har högre arbetslöshet större bidragskostnader och så vidare och till och med jobbar mindre, så blir det ändå en vinstaffär, säger Sandro Scocco.

Bildkälla TT

Sverigedemokraterna har meddelat att de inte läst rapporten, men anser att den är oseriös, skriver SVT.

– Det Sverigedemokraterna fokuserar på, det är enbart de initiala kostnaderna. De räknar inte alls med att de här personerna kommer att bidra till svensk välfärd på längre sikt, menar Sandro Scocco, rapporterar SVT.

/
/
/
/
/
/