Terrorbudskap kan spridas på Facebook i grupper som till en början ser ut att handla om något annat.
1 av 2
Terrorbudskap kan spridas på Facebook i grupper som till en början ser ut att handla om något annat. - Foto: tt bild / kollage
Till exempel motstånd mot diktatuen i Syrien.
2 av 2
Till exempel motstånd mot diktatuen i Syrien. - Foto: tt bild

Så lockar IS till sig svenska ungdomar – med Facebook-grupper

En ny rapport visar hur terrorgrupper som IS lockar till sig sympatisörer. Och ofta kan budskapet till en början se oskyldigt ut.


En ny rapport visar hur terrorgrupper använder sig av sociala medier för att locka till sig ungdomar. Den visar hur Facebook-grupper används som ett verktyg för att sprida propaganda.

– Facebook fungerar som ett propagandaverktyg, men också som en plattform för att rekrytera personer till grupper som IS och Jabhat al-Nusra, säger Linus Gustafsson vid Försvarshögskolan, som skrivit rapporten, till Sveriges Radio.

De Facebook-grupper som bland annat IS använder ser till en början ut att vara ganska oskyldiga. Gruppen kan uppmana till motstånd mot Syriens diktator al-Assad, eller att visa medkänsla för krigets offer. Men oftast finns det starka inslag av våld och religiös extremism. Många gånger uppmanar Facebook-grupperna till att resa till Syrien och Irak för att kriga för IS.

Propagandan är oftast på svenska och det gör att den som läser den känner sig lugn med budskapet.

– Man har en våldsbejakande ideologi som man bakar ihop med olika typer av uppmaningar. Att man ska rädda sina systrar och bröder som man ofta säger, och vara med och upprätta det så kallade kalifatet, säger Linus Gustafsson till Sveriges Radio.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!