Nemesteckningar stulna från museum

Stölden upptäcktes när tavlorna skulle skickas till en utställning.


Ett 20-tal mycket värdefulla teckningar av den ungerskfödde svenske konstnären Endre Nemes har stulits från Ystads Konstmuseum.

Stölden upptäcktes när tavlorna skulle skickas till en utställning.

– Jag ville först inte tro det. Jag trodde i det längsta att någon hade flyttat dem, säger Thomas Millroth, konsthistoriker och tjänstledig från Ystads Konstmuseum, där han tidigare var chef.

Millroth hade själv lånat böckerna av Endre Nemes-stiftelsen när han 2005 skrev en bok om konstnären. De stulna teckningarna återgavs i boken. Därefter har de legat nerpackade i väntan på att bli utställda igen, vilket skulle ske på den Nemes-utställning som öppnar i Laholm i januari.

Men utställningen är inte i fara, de har många andra teckningar av Nemes.

Thomas Millroth ska nu polisanmäla stölden. Han hoppas och tror att teckningarna kommer till rätta, att de på något sätt dyker upp så småningom.

– Det är bara så svårt att smälta att någon verkligen har stulit dem från oss. Men det är klart, ett museum är en offentlig institution, det är ju inget kassaskåp.

– Men de är rökta om de försöker sälja dem. Det kommersiella värdet är noll. Det måste vara en väldigt oseriös handlare som skulle våga ta sig an dem, säger Thomas Millroth.

Enligt Björn Springfeldt, ordförande i Endre Nemes stiftelse och tidigare chef för Moderna Museet i Stockholm, ligger det sammanlagda värdet på de försvunna verken på omkring tre miljoner kronor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!