Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pojken släpptes inte in i badhuset – kunde för lite svenska

- 22/12/2015, 18:12
Den 15-åriga pojken fick inte komma in – för att han kunde för dålig svenska.
1 av 3

Den 15-åriga pojken fick inte komma in – för att han kunde för dålig svenska.

SCANPIX NORWAY/TT

Det har med säkerhet att göra menar badhuset.
2 av 3

Det har med säkerhet att göra menar badhuset.

Han fick dock komma in sen.
3 av 3

Han fick dock komma in sen.

TT Bild

Personalen ville inte släppa in pojken, de menade att han inte kunde tillräckligt mycket svenska.

En 15-årig pojke som kommit som ensamkommande till Sverige fick inte komma in på Fyrishov badhus. Orsaken? Han kan för lite svenska, skriver Uppsala Nya Tidning.

Han ska ha ringt sin gode man när han nekades i dörren och personalen sa klart och tydligt att det var språket som var problemet.

– Han släpptes inte in eftersom han inte kan bra svenska. Han har varit där flera gånger med sitt familjehem och känner väl till badreglerna, så han blev väldigt ledsen, säger pojkens gode man Petra Rudberg till UNT.

Dagen efter ska han dock ha kommit in

Språkkraven på badhuset är en ny regel utöver den nya åldersgränsen på 12 år för att få bada ensam. Kan man inte svenska eller engelska så får man inte bada utan vuxet sällskap. Detta är ännu ett sätt att öka säkerheten på badet, menar marknads- och försäljningschefen Markus Eriksson.

– Man måste inte kunna svenska, utan det handlar om att vi ska kunna kommunicera. Det går bra med engelska också. När det gäller simkunnighet så frågar vi helt enkelt, säger han till UNT.

Petra är kritiskt till att bedömningen av språkkunskaperna riskerar att hamna på den enskilda medarbetaren.

– Vad är då bra svenska? Vem bedömer det?, säger hon till SVT.