Regeringen ska rösta om att förbjuda smaksatta cigaretter.
1 av 3
Regeringen ska rösta om att förbjuda smaksatta cigaretter. - Foto: TT Bild
Så den som röker menthol får kanske sluta med det.
2 av 3
Så den som röker menthol får kanske sluta med det. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tanken är att det ska minska rökningen bland unga.
3 av 3
Tanken är att det ska minska rökningen bland unga. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Då kan smaksatta cigaretter förbjudas i Sverige

Snusare kan dock andas ut, regeringens förslag gäller just nu bara cigaretter.


Som Nyheter24 tidigare skrivit om vill regeringen förbjuda smaksatta cigaretter. Nu på torsdagen kommer regeringen rösta om du får röka smaksatta cigg eller inte. Är du till exempel ett fan av mentolcigaretter så kan det bli så att du kommer att få börja röka annat.

För de ska lägga fram ett förslag på att genomföra EU:s tobaksproduktsdirektiv. De menar att ett förbud mot smaksatta cigg är ett sätt att minska rökningen, framför allt bland unga.

"Undersökningar i flera länder har visat att det är framförallt unga som röker smaksatta cigaretter”, skriver folkhälsoministern Gabriel Wikström i en debattartikel på Aftonbladet.

Men det kommer att ta en tid innan mentolciggen försvinner helt, skriver Aftonbladet. Senast i maj i år kan det nya EU-direktivet implementerats säger Andreas Johansson som är sakkunnig på socialdepartementet.

Cigaretter med karakteristisk smak får däremot säljas fram till 2020 om de har en marknadsandel på minst tre procent.

Dessutom ska förpackningar inte få visa innehåll av nikotin, tjära eller kolmonoxid – då det kan få produkten att verka bättre än vad den faktiskt är. Regeringen vill även ha större hälsovarningarna på tobakspaket och de ska vara större.

Men snusare kan andas ut.

– Det här rör inte snuset. Det handlar bara om cigaretter, rulltobak och tobak för vattenpipa. Vi vill fortsätta att reglera snuset själva, säger Wikströms pressekreterare Helena Paues till Aftonbladet.

/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!