Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
851
reaktioner idag

Trots rädsla demonstrerade Hibak mot nazisterna – "Kändes det bra när ni slog ner folk?"

Efter år av att vilja stå emot rasismen bestämde Hibak sig att säga ifrån.

Hibak valde att demonstrera mot nazism och rasism under lördagen.

Hon hann lämna demonstrationen innan våld bröt ut.

Hon menar att våld inte löser något.

Hibak Isse, 22, bor i Stockholm. Hon vill dela med sig av den rädslan som hon känt inför den ökade rasismen. Hon valde därför att demonstrera mot nazister under lördagen i Stockholm.

– Jag hade pratat med en kompis som hade tipsat mig om att stå och demonstrera mot det rasistiska som skedde under demonstrationerna, säger Hibak till Nyheter24.

Hon var dock rädd. Efter flera år av att vilja säga sitt om rasism i Sverige valde hon nu att ta ett steg.

– Jag satt kvar i bilen ett tag innan men bestämde mig för att våga säga mitt. Vi var där på plats ett tag innan. Det var kanske 70 personer, säger hon.

Efter ett tag kom fler motdemonstranter. Polisen delade upp mellan demonstranter och motdemonstranter. Enligt Hibak var det en tryckt stämning men hon upplevde inget våld. Bara glåpord som kastades mellan båda sidorna. Hon hann lämna demonstrationen innan det blev våldsamt.

– Men jag tänker att om jag hade stannat längre – vad hade kunnat hända?

Hibak växte upp i Norrtälje utanför Stockholm och där mötte hon på vardagsrasismen.

– Jag brukade säga till när det kändes fel. Men jag har också varit "inte som alla andra" eftersom jag kunde prata svenska och folk blev nog chockade när jag sa till bland mina vänner.

Nu undrar hon vad som kommer hända nu. Hon menar att våld löser ingenting.

– Med tanke på i fredags och dagens händelse så visar det ju bara hur sjukt onödigt våldet är. Det leder bara till en massa skit och ibland krig som vi redan vet. Kändes det bra när de slog ner människorna? Fick de tillbaka "deras Sverige"? Vad får de ut av det? avslutar Hibak.

Mer:

Ygeman: "Rasistiska grupper måste mötas med kraft"