En kidnappad svensk pilgrimsfalk har släppts fri sedan en lösensumma betalats ut i Marocko.
1 av 3
En kidnappad svensk pilgrimsfalk har släppts fri sedan en lösensumma betalats ut i Marocko. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Enligt uppgifter till Nordens Ark var falken i bra kondition och oskadd när den släpptes ur sin fångenskap.
2 av 3
Enligt uppgifter till Nordens Ark var falken i bra kondition och oskadd när den släpptes ur sin fångenskap. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Förhoppningen är nu att den ska återvända till sin partner – i Västerås.
3 av 3
Förhoppningen är nu att den ska återvända till sin partner – i Västerås. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Falk från Sverige kidnappades – släpptes mot lösen i Marocko

En falk från Västerås flög till Marocko – och kidnappades. Nu har den släppts.


En kidnappad svensk pilgrimsfalk har släppts fri sedan en lösensumma betalats ut i Marocko.

– Jag känner inte till vilka pengar det handlar om men vet att en person betalat för att få fågeln fri, säger Christer Larsson, projektansvarig vid Nordens Ark.

Falken, som kläckts och fötts upp vid den bohuslänska anläggningen, fångades i Marocko i mitten av december. Sannolikt kidnappades den med syfte att sälja den vidare till falkenerare som använder fågeln till jakt.

Uppgifterna nådde en person i landet som bland annat arbetar med att föda upp rovfåglar.

– Han fick nys om att den fångade fågeln var vuxen och ringmärkt. Han lyckades också med hjälp av en lösensumma och en del övertalning göra så att fågeln släpptes fri, säger Christer Larsson, till TT.

Enligt uppgifter till Nordens Ark var falken i bra kondition och oskadd när den släpptes ur sin fångenskap. Förhoppningen är nu att den ska återvända till sin partner – i Västerås.

– Det ska bli väldigt spännande att se. Det är ovanligt att falkar härifrån flyger ända till Marocko men vi vet att den här falken är en del i det etablerade par som i fjol sommar fick en kull ungar, den första som fötts i området på 60 år, säger Christer Larsson.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.