Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1620
reaktioner idag

Säpo avslöjar: Lista på IS-krigare växer – så många har lämnat Sverige

Säpos lista på personer som rest från Sverige till Syrien och Irak för att strida med terrororganisationen IS fortsätter att växa.

Säpos lista på personer som rest från Sverige till Syrien och Irak för att strida med terrororganisationen IS fortsätter att växa

i dag har 292 namn som rest de senaste 2,5 till 3 åren.

Säpo har ännu inte märkt att de som lämnar IS och återvänder till Sverige blir fler.

Säpochefen Anders Thornberg uppger att man i dag har 292 namn som rest de senaste två och ett halvt till tre åren. Det är sex fler än vid årsskiftet. Av de 292 tros 40 ha dödats och 133 återvänt till Sverige.

– Alla har förmåga att begå terrorattacker, men en sådan avsikt tror jag inte många har alls, säger Thornberg.

IS tycks nu vara tillbakapressat i krigen i Syrien och Irak, men Säpo har ännu inte märkt att de som lämnar IS och återvänder till Sverige blir fler.

– Det har vi inte sett ännu. Det har blivit tuffare att komma tillbaka. Tidigare har man kunnat resa fram och tillbaka. Det finns också information, som inte är bekräftad om att man kan bli avrättad eller väldigt svårt bestraffad om man lämnar, säger Thornberg.

Mer:

Uppgifter: IS-krigare har tagit sig till Europa – förklädda som flyktingar