Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Säpo: Islamism största hotet mot Sverige

Enligt Säpo är våldsbejakande extremism det största hotet mot Sverige.
1 av 4

Enligt Säpo är våldsbejakande extremism det största hotet mot Sverige.

Och IS anses vara den ledande gruppen.
2 av 4

Och IS anses vara den ledande gruppen.

Ap

IS anses kunna inspirera ungdomar.
3 av 4

IS anses kunna inspirera ungdomar.

Ap

4 av 4

Ap

Nyheter | 02/03/2016 10:25

I dag sänkte Säpo terrorhotsnivån från nivå fyra till nivå tre. Men enligt säkerhetspolischefen är terrorhotet långt ifrån över. Och det största hotet kommer från våldsbejakande extremism, enligt Säpo.

Under onsdagen beslutade Säpo att sänka terrorhotsnivån från nivå fyra till nivå tre. Men Säpo vill vara noga med att påpeka att terrorhotet långt ifrån är över. Och efter en analys av samtliga terrorhot mot Sverige så har man gjort en sammanfattning av de största farorna.

”Under 2016 kommer det främsta terrorhotet mot Sverige sannolikt från våldsbejakande islamister”, skriver Säpo i ett pressmeddelande i dag.

Säpo menar också att Sverige är ett legitimt mål för terrorattentat, men att terrorgrupper inte prioriterar Sverige för attacker.

"Det kommer att finnas ett fåtal aktörer som både har trolig avsikt och förmåga att genomföra terrorattentat i Sverige", skriver Säpo vidare.

IS är största hotet

Enligt Säpo är IS den ledande terrorgruppen som kan hota Sverige, och gruppens framgångar i Irak och Syrien riskerar också att inspirerar ungdomar till att ansluta sig till terrornätverk.

Så här sammanfattar Säpo hotet mot Sverige:

1. Under 2016 kommer det främsta terrorhotet mot Sverige sannolikt från våldsbejakande islamister.

2. Sverige bedöms vara ett legitimt, men inte prioriterat mål, för terrorattentat från våldsbejakande islamistiska aktörer såväl i Sverige som utomlands.

3. Det kommer att finnas ett fåtal aktörer som både har trolig avsikt och förmåga att genomföra terrorattentat i Sverige.

4. Inom ramen för en förhöjd hotnivå ryms att terrorattentat kan ske, något som också skedde i december 2010.

5. IS är nu den ledande aktören och inspiratören inom global våldsbejakande islamism. IS etablering på flera platser i världen och gruppens framgångar i Syrien och Irak, har bidragit till gruppens attraktionskraft bland våldsbejakande islamister i västvärlden.

6. IS har sannolikt bidragit till att antalet personer som anammar en våldsbejakande islamistisk ideologi har vuxit även i Sverige på senare år.

7. IS inspirerar även individer som inte har möjlighet att resa till konfliktområden för att ansluta sig till gruppen men som är villiga att agera på gruppens uppmaningar till attentat. IS möjligheter att rekrytera individer för att utföra attentat i västvärlden, däribland Sverige, har därmed sannolikt ökat.

8. Även al-Qaidas publikationer och budskap inspirerar och attraherar våldsbejakande islamistiska grupper och individer, i synnerhet de som ogillar IS brutala metoder mot andra muslimer. Konkurrensen från IS kommer möjligen bidra till att samarbetet mellan al-Qaidas grenar kommer att öka under 2016, vilket troligen skulle stärka organisationens förmåga till attentat i västvärlden.

9. Antalet terrorattentat i västvärlden har ökat efter att IS i september 2014 uppmanande sina sympatisörer att agera mot länder utanför konflikten i Syrien och Irak.

10. Majoriteten av de utförda och planerade attentaten i väst har genomförts med förhållandevis enkla medel, främst med stick- eller skjutvapen. Attentaten i Paris den 13 november avviker då de sannolikt krävde större koordination och mer omfattande planering på grund av fler gärningsmän och mål.